Dan nakon posjete Mogherini: Ima li mjesta optimizmu

Vijesti 05. mar 201718:24 > 19:05
N1

Nasmijana lica na zajedničkoj fotografiji Federice Mogherini i političkih zvaničnika u BiH gotovo nadrealno izgledaju nakon sedmica prepucavanja, političkih kriza i blokada. Takve su bile i poruke koje je javnosti uputila Mogherini.

Impresivni pomaci napravljeni u proteklih godinu dana, apsolutna podrška političkom vodstvu i evropskom putu BiH.

Federica Mogherini potvrdila je opredijeljenost evropskom putu BiH koji ovisi isključivo od dinamike rada institucija u BiH. Na sastanku sa evropskom povjerenicom, politički zvaničnici obavezali su se na reformski put. Izražena je spremnost na potpisivanje deklaracije koja će političke stranke iz BiH obavezati da rade isključivo na pitanjima evropskih integracija. Bakir Izetbegović navodno je izjavio da je pokretanje pitanja 9. januara i revizija presude Međunarodnog suda pravde posljednje na čemu će insistirati u kontekstu ratne prošlosti, Milorad Dodik kazao da separacija nikada nije bila na dnevnom redu i da će sve učiniti da mehanizam koordinacije profunkcioniše.

Optimizma nije nedostajalo

No realnost je značajno drugačija od nasmijanih lica i pozitivnih poruka. O njoj svjedoči posljednji izvještaj EU o napretku BiH, krize koje i dalje mnogi zazivaju… Ili prevedeno, samo dan nakon što je Milorad Dodik bio “mekan kao pamuk“, kako je to kazao šef bh. diplomacije, iz SNSD-a poruka da ne postoji nijedan razlog da se sjednica Parlamenta u utorak održi.

Zbog svega navedenog pozitivne poruke o napretku treba shvatiti kao još jedan pokušaj evropske diplomacije da se stvari vrate na pravi kolosijek.

Put BiH ka evropskim integracijama možda najbolje ilustruje Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje – zajedničko tijelo BiH i EU, koje je konstituisano još 2015. ali se nije odmaklo od toga.

Članovi se nisu mogli usaglasiti oko načina glasanja ovog zajedničkog tijela koji treba da donosi preporuke. Može se tek pretpostaviti kako će funkcionisati mehanizam koordinacije koji treba da donosi i potvrđuje odluke.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.