Kako je film o generalu Gotovini podijelio javnost u BiH

Vijesti 06. mar 201719:11 > 19:27
N1

Za jedne heroj, za druge ratni zločinac, Ante Gotovine tako se doživljava u BiH. Zbog toga ne treba čuditi da je ustupanje resursa OS BIH za potrebe filma o hrvatskom generalu izazvalo razliičite komentare.

Odluku je potpisala ministrica odbrane BiH, Marina Pendeš bez znanja svog zamjenika Borisa Jerinića koji je bio protiv odobrenja ovog zahtjeva.

Supotpisnik odluke, Anto Jeleč za N1 kaže kako su sve potrebne procedure provedene. Izjave srpskih dužnosnika kako je odluku donijela “hrvatska komponenta u OS BiH”, nije želio komentirati.

“Odobreno je nekoliko sredstava neperspektivne imovine, pet tenkova, kamioni, još neka oprema koja je u međuvremenu vraćena u skladište Oružanih snaga na čuvanje. U budućnosti kada se budemo riješili svih viškova, to nećemo moći ustupati. Ništa nije plaćeno, jer mi nemamo finansijskih sredstava da platimo prevoz, pa tako korisnik usluga osigurava i prevoz i sitne prepravke, što su i uradili i ne vidim šta je sporno”, kaže Anto Jeleč, načelnik zajedničkog štaba OS BiH u izjavi za N1.

Članovi Zajedničke parlamentarne komisije za odbranu i sigurnost smatraju da se zbog osjetljivosti teme ipak radi o pitanju koje je trebalo riješiti u konsultaciji sa Predsjedništvom BiH, no mišljenja o korištenju resursa očekivno podjeljena.

“Predsjedništvo BiH je vrhovni komadant Oružanih snaga. Samim tim Predsjedništvo ima poziciju odlučivanja u toj oblasti”, mišljenja je Borislav Bojić, član Komsije i potpredsjednik SDS-a.

Sifet Podžić, predsjedavajući Komisije i zastupnik DF-a u Parlamentu BiH, dodaje kako slična pitanja mogu izazvati podjele zbog čega je i ovaj zahtjev trebalo odbiti.

“Koliko se ja sjećam, za gospodina Kusturicu za Mliječni put nije se odobrilo, kao ni kada je Veljko Bulajić želio snimiti film o opsadi Sarajeva”, naglašava Podžić.

No Mario Karamatić iz Hrvatske seljačke stranke, takođe član zajedničke komisije, drugačijeg je mišljenja.

“Ovo je kompleksna država, sa vojskom sastavljenom od tri, u ratu, sukobljene strane. Za mene je Ante Gotovina heroj. To je čovjek koji je i pravomoćno oslobođen u Haagu. Znam da je prigodom snimanja filma bilo problema, niko nije želio glumiti četnike, tj. vojsku RS-a. Evo, ja bi volio da se gospoda iz RS uključe na način da daju statiste tako da možemo snimiti film. Ukoliko i gospodin Mladić bude oslobođen, nemam ništa protiv da se i o njemu snimi film”, mišljenja je Karamatić.

Iz Predsjedništva BiH kazali su da se o radi o pitanju u isključivoj nadležnosti ministarstva odbrane.

“Možete pretpostaviti da nisam oduševljen činjenicom da se snima film u vezi gospodina Gotovine, ali to je ipak pitanje za ministarstvo odbrane”, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH, Mladen Ivanić.

U političke ocjene načelnik zajedničkog štaba Anto Jeleč nije želio ulaziti, no kazao je da su netačni navodi da je sličan zahtijev odbijen za potrebe filma Mliječni put Emira Kusturice.

“Sve što je gospodin Kusturica tražio u vrijeme kada smo mu mogli izaći u susret, to je dobio, i opremu i resurse”, potvrdio je Jeleč.

Osim srpskih zvaničnika, odluku o korištenju opreme OS BiH osudili su i u boračkoj organiziciji RS-a kazavši da se na ovaj način pomaže projekat kojim se veliča etničko čišćenje Srba u BiH.

Podsjetimo da se ime Ante Gotovine koji je kratko vrijeme bio i zapovjednik HVO-a, u BiH spominjalo i u kontekstu krivične prijave MUP-a RS zbog ratnih zločina, navodno počinjenih u operacijama u zapadnoj Bosni “Maestral” i “Južni potez”, gdje su sudjelovale 4. i 7. gardijska brigada HV-a, 1. hrvatski gardijski zdrug. U akciji koja je obuhvatila i Mrkonjić Grad ubijena je 181 osoba, ratni zarobljenici i civili. U Tužilaštvu BiH upoznati su sa ovim zločinima, no demantirali su inforamacije o istragama koje navodno vode do generala Ante Gotovine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.