Džaferović: BiH ne smije biti talac utakmice iz RS-a

Vijesti 07. mar 201708:48 > 09:07
N1

Šefik Džaferović, predsjedavajući Predstavničkog Doma Parlamentarne skupštine BiH, bio je gost Novog dana.

 16. februara odgođena je sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nakon što su predstavnici iz Republike Srpske odlučili da ne prisustvuju radu ovog državnog tijela. Na pitanje hoće li danas biti održana sjednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH Džaferović je rekao: “Juče smo obavili pripreme za održavanje nastavka današnje sjednice koja je odložena prošli put. Održana je sjednica proširenog kolegija, a bio je zahtjev SNSD-a da se odloži sjednica, no nije prihvaćen i očekuje se normalno zasijedanje Predstavničkog doma“.

Zastupnici Saveza za promjene neće bojkotovati današnju sjednicu, ali neće ni glasati ni o jednoj tački dnevnog reda. SNSD će danas saopštiti svoju odluku. O tome šta to znači za rad sjednice je kazao: “Biti prisutan na sjednici a ne glasati o tačkama dnevnog reda spada u neku vrstu bojkota. Vidjet ćemo kako će se odnositi naspram tog pitanja jer je glasanje ključni dio svake sjednice, tako da zastupnici kada kažu da poštuju Ustav i institucije BiH, onda osim učešća na sjednici, oni moraju uzeti aktivnu ulogu i glasati“.

O prijedlogu koji je zastupnica DF-a u Parlamentu BiH Maja Gasal-Vražalica iznijela u Novom danu da se glasa nakon svake tačke je istakao: “Zastupnici mogu od predsjedavajaućeg tražiti ono što je u skaldu s poslovnikom i on predviđa glasanje na kraju sjednice. Izuzetne su sjednice kada se glasa odmah nakon tačaka. Ta stvar da li će se glasati odmah ne znači u osnovi ništa. Isto je da li se izjašnjavali nakon svake ili po svim tačkama nakon sjednice. Vidjećemo kako će se odvijati. Imate tačke dnevnog reda koje su u takvom stanju kada i samo neglasanje zastupnika ustvari bude glasanje iz određenih entiteta. Pozivam zastupnike iz RS da se prema svojim obavezama odnose onako kako je propisano Ustavom – da osim prisustva svoj doprinos da daju radu i prilikom glasanja“.

Mi na sceni BiH imamo takmičenje dvije grupacije stranaka koje dolaze iz RS – jedna je na nivou BiH i jedna na vlasti u RS. Oni jedni drugima predbacuju sasvim neosnovano neke stvari koje se tiču funkcionisanja institucija BiH. Institucije ne smiju biti talac jedne takve utakmice. Entiteti se štite tako što će se poštovati obaveze prema BiH u potpunosti. Ako u pitanje dođe Dejton, onda će prvo doći u pitanje i ono što je nastalo u Dejtonu, a to su entiteti. Neka vode računa o tome. Nekada je i neglasanje u drugom krugu glasanje. Za svaku odluku potrebna je većina s tim da u većini bude jedna trećina onih koji su prisutni i glasaju iz oba bh. entiteta“, kazao je Džaferović u razgovoru za N1.

Šefik Džaferović je za N1 komentarisao i da li danas počinju pregovori SDA i HDZ-a u vezi izmjene Izbornog zakona. Borjana Krišto je izjavila da ukoliko ne dođe do izmjene Izbornog zakona da su upitni izbori 2018.

Mi smo u Parlamentarnoj skupštini formirali interresornu radnu grupu koja treba da radi na izmjenama i dopunama Izbornog zakona i jedna od tema je i implementacija odluka Ustavnog suda i Evropskog suda za ljudska prava i sve što se bude dešavalo, dešavaće se unutar te grupe. Političke stranke prije toga i za vrijeme toga će razgovarati. Koliko znam, danas nema tih razgovora i ti razgovori će se desiti, ne samo između SDA i HDZ, već svih stranaka. Treba učiniti napor da BiH konačno implementira odluke Evropskog suda za ljudska prava, ali nije moguće BiH uslovljavati da ako ne bude izmjena Izbornog zakona da onda neće biti i izbora. Izbora će biti bez obzira na sve ono što treba učiniti da se izmijeni – mislim na Mostar, odluku Sejdić-Finci. Izbora u BiH mora biti jednostavno zato što je to ustavna kategorija, mandati ističu nakon četiri godine i ne znam ko bi se usudio u BiH da donese odluku da nema izbora. CIK u maju mjesecu iduće godine mora raspisati izbore bez obzira šta se dešava. Mi smo i do sada imali pokušaje da implementiramo posebnu odluku Evrospkog suda ali od te stranke čija predstavnica je dala takvu izjavu nismo dobili saglasnost da napravimo izmjenu izbornog zakona“, istakao je Džaferović za N1.

Međunarodni sud pravde u Hagu potvrdio je da je dobio odgovore članova Predsjedništva BiH na zahtjev da se odrede o legitimaciji Sakiba Softića.

Ja o tom slučaju ne znam ništa više od onoga što je bh. javnosti poznato. Mislim da je Softić ovlašteni agent BiH u sporu koji se vodi protiv Srbije zbog povrede Konvencije o genocidu i mislim da se to ovlaštenje odnosi na sve radnje koje su propisane u Međunarodnom sudu pravde i to uključuje i reviziju presude. Treba prestati sa politizacijom tog slučaja i prepustiti slučaj Međunarodnom sudu u Hagu. Mislim da BiH ima nove dokaze u slučaju, ali to treba da bude pitanje Suda, a mi u BiH treba da radimo svoj posao i ne trebamo to prenositi na institucije BiH i na funkcionisanje Predstavničkog doma. Te dvije stvari su potpuno odvojene i oni koji bojkotiraju rad nisu u pravu jer na taj način vrijeđaju rad Ustava BiH“, naglasio je predsjedavajući Predstavničkog Doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović u razgovoru u Novom danu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.