Kostelić poručio Bandiću da nađe posao za njegovog oca

Vijesti 07. mar 201720:01 > 21:20
N1

Ivica Kostelić gostovao je u emisiji Veto Sanjina Španovića, u kojoj je govorio i o svojim ozljedama, koje su mu obilježile karijeru.

Bol je nezaobilazan osjećaj u životu Ivice Kostelića. Iza sebe ima 14 ozljeda koje su mu, uz četiri srebrne olimpijske medalje i naslov Svjetskog prvaka i osvajača Svjetskog kupa, obilježile karijeru. U emisiji Veto Sanjina Španovića na N1 televiziji kazao je kako je prije starta utrke 2006. u Torinu kada je osvojio prvu olimpijsku medalju slušao pjesmu Mojoj majci od Prljavog kazališta i to zbog stiha „sve sam suze isplako“.

“Plakao sam tu i tamo, kada stvari ne idu kako ste željeli ili kada nešto jako boli. Zaplakao sam u karijeri i zbog veselja, jer jedino što zaslužuje suze su ozljede i pobjede”, kazao je Kostelić, koji tvrdi da mu je najemotivniji trenutak u karijeri bio kada je nakon te spomenute utrke zagrlio sestru Janicu u cilju. “Najgori su bili trenutci kad smo bili ozlijeđeni i jedno i drugo istovremeno”, rekao je Ivica.

Bol smatra sveprisutnom pojavom u sportu i tvrdi da se ne može baviti sportom ako se nije spremno na podnošenje boli. “To je jedan od kriterija u vrhunskom sportu. Podnositi bol mora za vrhunskog sportaša postati rutina. Ljubav prema sportu jača je od toga. Nema previše tu kukanja, treba biti naučen da daješ sve od sebe, čak i kada su okolnosti protiv tebe. Ponekad su ti bolovi prejaki, toliko da vas potpuno opstruiraju u postizanju vrhunskog rezultata. Vi možete lako odustati od toga, ali ja sam imao uvijek motiva prijeći preko boli”, rekao je Kostelić.

Kaže da je njegov oporavak počinjao iste sekunde nakon što se ozlijedio i da je uvijek svu energiju odmah usmjeravao u smjeru oporavka. “Istu sekundu kad su me dofurali u bolnicu radio sam trbušnjake, jer jedino njih sam mogao raditi. Pomagao sam tijelu da se odmah oporavi. Bilo je frustrirajuće to raditi, oporavljati se 14 puta, ali uvijek znam da sve ovisi o meni samome”, dodao je Ivica. Tvrdi da nikada nije tražio pomoć psihologa ili psihijatra, već da mu je bilo važnije bilo imati dobrog fizijatra.

Kostelić u emisiji Veto Sanjina Španovića poslao je poruku i zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću. Rekao je kako bi volio da njegovom ocu pronađe angažman na Sljemenu.

Poruka Bandiću

“Ne treba gledati skijalište na Sljemenu kao neko nasljeđe koje smo ostavili mi Kostelići. Skijališta je bilo i prije, a ako smo mi pomogli da bude na takvoj svjetskoj razini – drago mi je. Sljeme je sigurno profitiralo od Svjetskog kupa, koji, istina, u Zagrebu ne bi bilo da nije bilo nas. No, volio bih da se moj otac može uključiti više sada u pripremu i održavanja skijališta i bio bi to dobar potez da se posveti Sljemenu i svoju energiju usmjeri tamo sada kada više nije trener. Nisam osobno razgovarao s Bandićem, ali postoji ta želja kod mog oca”, rekao je Kostelić u emisiji Veto.

I dok bi volio da se otac bavi Sljemenom, on se bavi ekspedicijama po sjevernim zimskim destinacijama. “Bio sam na Islandu, pa sada nedavno u Norveškoj. Ja volim biti u prirodi, volim osjećati da sam daleko od civilizacije, osjećam da tamo ima nečega, nekakve slobode koju smo u gradu izgubili. Nije lako pričati o tome, to možete pričati samo s pojedincima koji su osjetili zov divljine, glavno je da se osjetite zadovoljno kada se nađete tamo daleko u divljini. Iduća ekspedicija je Grenland i imamo jedan određeni, sportski cilj o kojem ne mogu još pričati i to nije besmisleno lutanje”, rekao je Ivica.

Voditelj Španović podsjetio ga je na njihove početke kada su spavali u staroj Ladi i upitao je li taj njihov auto i danas slika našeg društva i njegovog odnosa prema sportu obzirom da i dalje olimpijski šampioni poput Glasnovića, Kolak, Faka ili Udea ovise o svojim obiteljima i prijateljima. “Ja znam da je to generalna tema kukanja, ali veliki dio svih pothvata, ne samo u sportu, ovisi o osobnom angažmanu i to je prirodno. Mi nismo očekivali skoro ništa od nikoga i da smo se uhvatili u tome da nesto očekujemo to bi nas vec oslabilo. Pogrešno je očekivati pomoć od bilo koga, prvo se treba osloniti na sebe i svoje snage. Ako to znači spavati u Lađi onda je to tako. Nema toga da je teško, morate se snaći i po meni je pogrešno očekivati bilo kakvu pomoć. Lijepo bi naravno bilo kada bi te pomoći bilo”, rekao je Kostelić.

Odlazak bez pompe

Proslavljeni hrvatski skijaš Ivica Kostelić rekao je, odgovarajući na pitanje o kraju njegove karijere, kako je moguće da je odvozio svoju posljednju utrku i završio karijeru.

“Ne znam hoćete li me više ikada vidjeti na startnoj kućići u Svjetskom kupu. Da, moze biti i to da mi je plan da nikada ne kažem zbogom ili da mi je neka utrka bila posljednja, a da se ona dogodila. Najljepše je nestati odjednom, bez puno pompe”, rekao je Kostelić, koji nagodinu ipak neće na Zimske olimpijske igre.

“Sigurno je da su Olimpijske igre motiv za svakog sportaša, ja sam bio na njih nekoliko, imao sam uspjeha, i eventualno bih odlazio na OI radi borbe za odličja. Ali, mislim da to nije realno zbog stanja u kakvom se nalazim i teško da ću otići na Olimpijske igre”, rekao je Kostelić uz dodatak „nikad ne reci nikad“.

Upitan žali li što ipak nije ispunio svoj san, osvajanje olimpijskog zlata, kazao je kako mu je na prvu bilo žao, ali danas više nije. “Kad uđeš u cilj i u prvom trenutku nisi zadovoljan nakon što vidiš da nisi ostvario najveći cilj. Ali to traje samo sekundu i onda nestane. Sa svakom sam svojom medaljom presretan. Sto se tiče zlata, jedan fan na Facebooku mi je napisao da ako nisam sretan bez zlata, ne bih bio sretan ni sa zlatom”, rekao je Kostelić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.