Pitali smo građane koga žele za predsjednika Srbije

Vijesti 07. mar 201722:25 > 22:50
N1

Tri kandidata, do ovog trenutka, zvanično su u trci za novog predsjednika Srbije - Aleksandar Vučić, Saša Janković i Vojislav Šešelj.

Tu je i više od deset drugih koji su najavili svoje kandidature. Ambasadoru Srbije u BiH trenutno je teško procjeniti koliko će građana iz Bosne i Hercegovine iskoristiti pravo glasa na izborima u Srbiji. Ono što ambasador Vukićević želi su dobri susjedski odnosi i zajednički projekti.

“Želimo da dignemo standard ljudi bilo kroz saobraćajnu infrastrukturu, kroz energetsku infrastrukturu, kroz zajedničku trgovinu na trećim tržištima, itd. Nažalost neke stvari ne idu u tom pravcu. Vidjećemo da revizija tužbe ne bude u domenu da se katastrofalno odrazi na naše odnose, ali za tako nešto treba dvoje”, kazao je Stanimir Vukićević, ambasador Srbije u BiH.

Favorit građana Banjaluke, iz koje dolazi i najviše onih sa pravom glasa, aktuelni je premijer Srbije.

Anketa Banja Luka:

“Pa ja mislim da je Vučić još najpametniji čovjek u Srbiji i da bi on trebao biti.”
“Dobar, tačan, iskren, pošten i sve to.”
“Za moj pojam bi bio Vučić najbolji zato što spaja srpski narod.”

U bh. političkim krugovima dvojaki su stavovi o tome koji bi od kandidata bio najbolji za Bosnu i Hercegovinu. Svi se slažu jedino oko toga da se u unutrašnje pitanje Srbije ne žele miješati. No, imaju očekivanja…

“Od ovih kandidata koji su uglavnom desne orjentacije koji su iznjedreni iz nekih radikalnih političkih krugova (Mislite na Šešelja?) Pa i Šešelj pa i Vučić, mislim da će oni nastaviti jednu politiku Slobodana Miloševića i svih onih koji su napravili zlo Bosni i Hercegovini”, istakao je Šemsudin Mehmedović, Stranka demokratske akcije.

“I u Srbiji, kao i kod nas, vidimo da još uvijek boluju od istih dječijih bolesti, da je ta građanska Srbija raslojena, da ima više kandidata i moja iskrena želja i neka vrsta i poruke je da probaju naći rješenje da izađu sa jednim kandidatom koji ima šanse da postane predsjednik Srbije”, dodao je Saša Magazinović, Socijaldemokratska partija BiH.

Članovi vladajućeg SNSD-a u Republici Srpskoj vjeruju da će bilo koji novi predsjednik Srbije imati dobre odnose sa Republikom Srpskom. Nedolazak aktuelnog predsjednika Srbije Tomislava Nikolića u BiH smatraju lošom porukom.

“Zemlja koja nije u stanju da na tom nivou diplomatije napravi da ugodno dočeka predsjednika susjedne zemlje, šta ona drugo može. To nije loša poruka Srbije nego Bosne i Hercegovine koja najbližeg susjeda nije u stanju da primi na način kako je to predviđeno po diplomatskim pravilima”, poručuje  Dušanka Majkić, Savez nezavisnih socijaldemokrata.

Pretražujući bosanskohercegovačke portale desiće vam se da zapazite reklamu nekog od kandidata za novog predsjednika Srbije, uglavnom Aleksandra Vučića koji će u BiH stići još jednom prije održavanja predsjedničkih izbora početkom aprila. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.