Dan žena obilježile pješačenjem do vrha Trebevića

Vijesti 08. mar 201710:03 > 10:26
Fena

Trebević je četvrti put zaredom bio u znaku Dana žena koje su svoj praznik obilježile pješačenjem do najvišeg vrha ove sarajevske planine.

Bez obzira na nepovoljnu vremensku prognozu, 65 žena, svih generacija, su u nedjelju bile učesnice osmomartovskog pohoda, pješačeći pravcem Ravne (Prvi šumar) – Dobre vode- planinarski dom Vaso Miskin Crni do najvišeg vrha Trebevića – Sofe na 1.629 metara nadmorske visine.

Uprkos kiši, jakom vjetru na vrhu Trebevića, snijegu, ledu i oborenim stablima po pojedinim dijelovima staze kojom su se kretale, planinarke su šalama, smijehom i pjesmom napravile lijepu atmosferu tokom pješačenja.

Bio je to četvrti zaredom planinarski pohod žena do vrha Trebevića upriličen povodom Međunarodnog dana žena.

Organizatori Planinarski savez Kantona Sarajevo i Stanica planinarskih vodiča Sarajevo namjeravaju da ovaj pohod nazvan “100 žena na Trebević” postane tradicionalano planinarsko obilježavanje Dana žena.

Žene su bile i vodiči na osmomartovskom pohodu. Sanja Korać, glavni vodič, bila je na čelu kolone, a Hasna Smječanin, Emina Mujić Rajković i Mubera Pandža su pratile središnji dio i začelje kolone.

Po povratku sa uspona žene su se uz ručak družile u Napretkovom domu na Trebeviću gdje su im organizatori pohoda darivali tradicionalni osmomartovski cvijet karanfila.

Planinarski savez Kantona Sarajevo i Stanica planinarskih vodiča Sarajevo prvi su put organizirali pohod “100 žena na Trebević” u martu 2014. godine.

Međunarodni dan žena se “planinarski” u Sloveniji obilježava pohodom “100 žena na Triglav”, a u Hrvatskoj je to uspon “100 žena na vrh Mosora”.

Fena
Fena
Fena
Fena
Fena
Fena

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.