Miran dan za Banjalučane nakon neprospavane noći

Vijesti 08. mar 201710:04 > 10:07
N1

Zbog kiše koja pada tokom noći vodostaji većih vodotoka u Republici Srpskoj su u porastu, ali ispod kote redovne odbrane od poplava, osim Vrbasa u Banjaluci, čiji se nivo na jednoj tački kod Delibašinog Sela popeo na 68 centimetara iznad kote redovne odbrane od poplava.

Iz Banjaluke u program N1 i emisiju Novi dan javila se Anđelka Marković, reporterka koja je kazala da je situacija u Banjaluci, ali i okolnim mjestima dosta mirnija, te da Banjalučani mogu da se opuste nakon neprospavane noći.

Jutros je vodostaj na stanici Delibašino selo iznosio jedan centimetar, nakon 68 koliki je izmjeren sinoć, a najkritičnije je bilo u mjestu Karanovac, te naselju Česma kraj Banjaluke.

Milo Petrušić, mještanin naselja Česma kazao je da su bujični potoci napravili probleme, budući da je cijelo naselje ograđeno nasipima.

“Jučer, poslije 12 popodne je krenula voda, Vrbas je bio malo veći, kiša je padala – i sve se slijevalo. Do 10 sinoć smo imali probleme, jer je voda ulazila i u propust za podzemne vode. Strahovali smo da voda ne dođe do kuća”.

Kiša je međutim stala tokom noći, jutros se voda skoro povukla u potpunosti – a Petrušić nije siguran koliko će sve to trajati.

“Nama čim kiša pada – imamo probleme. Nasip nije bio urađen kako treba, pa se nadam da će Uprava grada ovo riješiti. Igor Radojčić nam je obećao da hoće, a u budžetu ima novca za to”, kazao je.

Petrušić je, kako je kazao, navikao na poplave – a njegov dom je bio plavljen ukupno 17 puta do sada.

Inače, Vrbas je sinoć krenuo da se približava priobalnim kućama, a došao je sve do Borika, gdje je poplavio prostorije kajak kluba Vrbas.

Također, Banjaluka je za sada van opasnosti. Vodostaj Vrbasa pao je za 70 centimetara. Kiša jenjava i talas ide prema Savi koja je u porastu ali ispod redovne kote odbrane od poplava.

Direktor Civilne zaštite RS Mile Međed trenutno ide u Vladu da podnese izvještaj da bi se razmatralo eventualno preduzimanje određenih mjera.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.