Vodostaj Save u porastu kroz Posavski kanton

Vijesti 08. mar 201711:33 > 11:37
N1 / Ilustracija

Vodostaj Save je u porastu duž cijelog toka u Posavskom kantonu.

Na osnovu izvještaja iz Federalne uprave civilne zaštite, na vodomjernim stanicama visina vodostaja iznosila je u Bosanskom Brodu 470 cm (pripremno stanje), jučer 470 cm, Bosanskom Šamcu 426 cm (pripremno stanje), jučer 311 cm te Orašju 606 cm (pripremno stanje), jučer 532 cm.

U Tuzlanskom kantonu vodostaj na brani HA Modrac jutros u 7 sati bio je 199,40 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer viši je za 22 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 75,7 m3/s.

U općini Gradačac u poslijepodnevnim satima jučer, uslijed većih kišnih oborina, došlo je do izlijevanja lokalnog vodotoka i obustave sabraćaja na mostu u naselju Vida 2.

Oko 21 sat došlo je do prekida saobraćaja na regionalnom putu Kerep – Zelinja radi izlijevanja vode na kolovoz, kao i na regionalnom putu Srnice – Gračanica. Ekipe putne služe su izašle na teren i obilježile mjesto izlijevanja vode, o čemu je obaviještena Općinska služba civilne zaštite.

Prema jutrošnjim informacijama prekinut je saobraćaj na putu prema Srnicama Donjim (Regionalni put Gradačac – Gračanica). Put u Kerepu je prohodan, poplavljena je benzinska pumpa. Tokom noći put prema Šamcu je bio ugrožen, ali se voda zadržala na poljoprivrednom zemljištu.

U općini Srebrenik u utorak je oko 20.45 sati došlo je do izlijevanja lokalnog vodotoka u naselju Špionica kod auto otpada “Dževad“, preko magistralnog puta Tuzla – Orašje. Saobraćaj se odvija jednom trakom usporeno, a patrola policije osigurava mjesto izlijevanja.

Također, uslijed navedenog izlijevanja vodotoka ugrožena su i tri stambena objekta. Ekipa Vatrogasne jedinice Srebrenik obišla je lokaciju, s čim je upoznat šef Općinske službe civilne zaštite Srebrenik. Tokom noći angažirana je građevinska mašina koja je prokopala kanal, te je saobraćaj ponovo uspostavljen.

U općini Doboj Istok, rijeka Spreča je izašla iz svog korita i poplavila oko 120 ha poljoprivrednog zemljišta.

Također je i rijeka Lukavica u naselju Subašići, MZ Lukavica poplavila jedan stambeni objekt i pomoćne zgrade u domaćinstvu.

Ostali lokalni vodotoci su u svojim koritima. Služba prikuplja informacije o stanju u zonama aktivnih klizišta.

U općini Gračanica, zbog obilnih kišnih padavina u proteklih 24 sata došlo je do naglog porasta svih vodotoka, posebno u dolini rijeke Spreče, koja je već jučer oko 17 sati bila van svoga korita kada je izmjereno 325 cm vodostaja na mjernom mjestu Karanovac.

Vodostaj je i dalje rastao a jutros u 7 sati iznosi 377cm, prema dobijenim informacijama poplavljeno je oko 60 ha poljoprivrednog zemljišta.

Prema evidenciji mjerenja na mjernom mjestu Karanovac u posljednjih 10 sati vodostaj je postepeno rastao u prosjeku 3-4 cm na sat.

Svi ostali vodotoci na području općine su u porastu, ali su još u svojim koritima.

U toku noći Profesionalna vatrogasna jedinica imala je intervenciju tehničke prirode i to crpljenje vode iz jednog stambenog objekta u Donjoj Orahovici, kada je jedan lokalni potočić naglo porastao i poplavio spomenuti objekt. Angažirana je bila i radna mašina na prokopavanju i otklanjanju materijala i popravci korita. Pored vatrogasaca u akciji su učestvovali i građani, predstavnici MZ i predstavnici Općinske službe civilne zaštite.

U općini Kalesija je zbog obilnih kišnih padavina u proteklih 24 sata došlo do zatvaranja puta Kalesija-Gojčin.

U općini Goražde, nivo rijeke Drine izmjeren jutros na HS Goražde iznosio je 89,57 centimetara i u blagom je porastu.

U općini Doboj-jug, zbog obilnih kišnih padavina u protekla dva dana došlo je do porasta vodotoka rijeka Usore i Bosne. Nivo vodotoka je i dalje u blagom porastu, zasad nema ugroženih stambenih i privrednih objekta, putne i druge infrastrukture, kao i poljoprivrednih dobara.

Situacija se prati na terenu gdje će se u slučaju potrebe poduzeti određene mjere u zaštiti ljudi i materijalnih dobara.

U općini Usora jučer je općinski načelnik Zvonimir Anđelić, komandant Štaba civilne zaštite općine Usora, održao hitan sastanak s načelnikom štaba i članovima Štaba civilne zaštite zbog pojave obilnih padavina, u cilju poduzimanja određenih mjera na sprečavanju mogućih posljedica po ljude i materijalna dobra.

Predstavnici civilne zaštite općine Usora su obišli teren, te je utvrđeno izlijevanje odvodnih kanala na nekoliko lokaliteta. Najkritičniji je dio u naselju Srednja Omanjska (put od Brezika prema Jelahu), gdje je došlo do izlijevanja “Katića rijeke“ gdje je ta dionica puta, u suradnji sa Policijskom stanicom Usora, zatvorena za sav promet.

Također, došlo je do izlijevanja odvodnih kanala u “Ivića putu“ u Žabljaku, te je predstavniku Mjesne zajednice Žabljak isporučeno 200 vreća za pijesak, a angažirana je jedna mašina s ciljem sprečavanja nastanka štete.

Predstavnici civilne zaštite će i dalje biti na terenu, pratiti stanje, te po potrebi poduzimati određene mjere.

Tokom noći zbog jake kiše koja je padala došlo je do izlijevanja potoka i riječica na dionicama Jelah – Omanjska, Jelah – Sivša, te na dijelu puta prema selu Žabljak. Voda se u jutarnjim satima povukla i sa sobom ostavila nanose u vidu mulja i blata. Tokom dana radit će se na saniranju i uklanjanju posljedica koje je voda ostavila za sobom.

Zbog pojačanih padavina proteklih dana došlo je do porasta vodostaja rijeka i potoka na cijelom području Kantona 10. Stambeni i privredni objekti nisu ugroženi, saopćeno je iz Operativnog centra FUCZ-e.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.