Zbog klizišta proglašeno stanje nesreće u okolini Kaknja

Vijesti 09. mar 201714:50 > 14:53
N1

Tokom noći došlo je do aktiviranja klizišta na užem lokalitetu između poduzetničke zone i regionalnog puta Kakanj-Zenica u naseljenom mjestu Malješ.

U jutranjim satima pripadnici Službe civilne zaštite obišli su teren, te je o istom održana vanredna sjednica Općinskog štaba civilne zaštite u 12,45 sati, navodi se u saopćenju objavljenom na službenim stranicama općine Kakanj.

Na sjednici je donesena Odluka o proglašenju stanje druge nesreće, te su donesena i sljedeće naredbe:

– Naredba o privremenoj evakuacije 11 stambenih objekata sa 13 domačinstava (50 članova), zbog preventivnih mjera predostrožnosti kako nebi došlo do ugrožavanja ljudskih života usljed daljnjeg pomjeranja klizišta.

– Naredba preduzeću Delta-petrol d.o.o. Kakanj – da ukloni gumene trake koje se nalaze van ograđenog prostora postavljene u čelo klizišta, kao i šljako betonski zid cca 40 metara koji opterečuje nožicu klizišta.

– Naredba preduzeću Trgošped d.o.o. Kakanj da ukloni svoju cisternu-tankkoja se nalazi u blizini klizišta i koja opterećuje isto.

– Naredba kojom se zadužuje Služba za poduzetništvo,urbanizam i zaštitu okoline i Zavod za planiranje i izgradnju općine Kakanj da angažuju stručno lice (geolog) i na prijedlog istog poduzmu mjere za rasterećenje klizišta.

– Naredba Elektrodistribuciji Zenica-poslovnica Kakanj da obezbijedi dežurnu ekipu na klizištu, te da ubrzaju sa dislokacijom svog dalekovoda koji se nalazi u zoni klizišta.

– Naredba Z.D. Rudnik mrkog uglja Kakanj d.o.o. Kakanj da takođe obezbijedi dežurnu ekipu i razmotre imještanje svog dalekovoda iz zone klizišta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.