Sifet Podžić za N1: Izetbegović je morao više učiniti

Vijesti 10. mar 201709:54 > 09:58
N1

Gost Teme jutra u Novom danu bio je Sifet Podžić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, iz Demokratske fronte.

Kaže da je odluka Međunarodnog suda pravde donijela tužnu vijest za porodice žrtava genocida u Srebrenici, i za sve one koji BiH doživljavaju kao svoju jedinu državu.

“Tužan dan za male zemlje, male narode. Ovo je po meni politička, a ne pravna odluka. Istina je da moramo daleko više misliti šta proces globalizacije nosi”, ocijenio je Podžić.

“Mislim da se nakon reakcije šefa misije OSCE-a, Jonathana Moorea moglo nagovijestiti kakva će odluka biti. Simptomatično je bilo ponašanje Vučića, vidjeli ste izostanak reakcije, blagu rakciju. Žešće su bile kod predstavnika iz Republike Srpske. Mislim da se sve ovo unaprijed znalo, i da je još puno nejasnih stvari”, kazao je Podžić u Novom danu na N1.

“Dokument se pojavio, a da li je Softić znao da nije legalni predstavnik – da li je upoznao Izetbegovića? Uslijedila je brza reakcije suda u Haagu, a da li su zasijedali po ovom pitanju – ili je ovo bio skraćeni postupak po komrama?”

Zbog toga što je u slučaju dosta nejasnoća – Podžić smatra da je odluka Međunarodnog suda pravde političke prirode.

“Ne mogu shvatiti kako Izetbegović nije mogao koalicionog partnera iz reda hrvatskog naroda Čovića ubijediti da se održi sjednica Predsjedništva i da se preglasavanjem podnese legalan zahtjev za reviziju”, izjavio je Podžić.

Izetbegović morao više učiniti

Podžić navodi da iz njegove stranke, DF, upozoravaju na nejasnu politiku koju vodi Bakir Izetbegović. Tvrdi da je morao podnijeti zahtjev za reviziju, ali bi mu tek zamjerili da nije podnio aplikaciju.

“Čini mi se, ne u pravi čas i Izetbegović je morao više učiniti. Ako žrtve iz reda hrvatskog naroda ne prozivaju Čovića, i ne traže od njega odgovornost, a ako je Izetbegović na tacni isporučio Čoviću sve, a ovaj ga nije podržao – ne znam kuda bošnjačka politika vodi. Čović mu je barem u toliko rekao hvala”, izjavljuje Podžić.

Pita se, kako nastaviti razgovore sa Čovićem – ako krupnu stvar poput ove – nije mogao učiniti?

“Počinje me nervirati mlaka politika popuštanja, a krajnje je vrijeme da ne kažem, da se lupi šakom od sto i da vidimo gdje smo. To treba uraditi onaj koji predstavlja bošnjački narod. Pogledajte šta Ivanić radi, Crnadak? Veći neprijatelji su nego Dodik, jer Dodik to otvoreno kaže. Ne mogu da se pomirim sa tim da je Ivanić prvi djelovao vaninsiticionalno, 9. januara – i to se dobro osjeti”, riječi su Sifeta Podžića.

Ocijenio je i to da se reakcije bošnjačkih predstavnika gura pod tepih, a šta očekivati narednih dana?

“Osjetit ćemo još krizu. Sramno je što Ivanić likuje, nad čim? Nad majkama Srebrenice koje sakupljaju kosti djece i sahranjuju ih 11. jula? Nije mi jasan šta želi. Mi Bošnjaci u BiH moramo prihvatiti da je međunarodna zajednica i EU za glavnog lidera Balkana okarakterisala Vučića”.

Prihvatit će, oprostiti, ali ne i zaboraviti. “Neka to bude Vučić, ali neke stvari koje su se dešavale od 1992. do 1995. godine na žalost ću teško izbrisati iz glave. Pojavljenivanje Vučića na Jevrejskom groblju, tamo gdje je on pucao, a moja brigada bila – a sad 16. mu trebamo prostrijeti tepih i dočekati ga”, izjavio je Podžić.

Sudbina SDA

“To je jaka stranka, i ona poremećaje može podnijeti. Jeste ovo čudno ponašanje, ali nije to kompletna stranka nego grupa ljudi uz Bakira Izetbegovića, koja vodi nerazumnu, blagu i mlaku politiku. To je do sada bilo popuštanje HDZ-u. Problem je što se popušta i Ivaniću”, smatra.

Podžić misli da je Ivanić poremetio odnose u BiH, a to je poremetilo i Oružane snage BiH, koje su do sada prošle najozbiljniju reformu.

“Ne znam vidi li Ivanić šta je napravio, ili mu je ovo cilj i namjera. Pokazao je da mu je Srbija bitna, i da mu BiH nije bitna, da je želi razvaliti”.

Za kraj, kazao je da neće da vjeruje u to da će SDA i SBB popustiti zahtjevu i dozvoliti HDZ-u oko izbornog zakona. Ocijenio je da prvo treba uvrstiti odluke suda u Strazburu, pa tek onda razgovarati o izbornom zakonu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.