Klizište kod Kaknja: Na kućama nema većih oštećenja

Vijesti 10. mar 201709:59 > 10:06
N1

Kantonalni operativni centar civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona saopćio je da je radi zaštite stanovništva odlučeno da se izvrši iseljavanje 13 porodica iz devet stambenih objekata i dva druga objekta, ukupno 50 osoba, iz privatnih stambenih objekata u blizini novonastalog klizišta u naselju Malješ kod Kaknja, koje je aktivirano jučer.

Na tom klizištu su postavljeni reperi za praćenje pomjeranja, a nakon dolaska na mjesto klizišta geolog je predložio mjere koje će se već danas poduzimati na sanaciji klizišta.

Na kućama koje su trenutno ugrožene nema većih oštećenja, izuzev manjeg oštećenja fasade koje je nastalo nakon što su se tri kamena iz zone klizišta kotrljala do kuća.

Sve porodice koje su evakuirane su smještene kod rodbine, izuzev jedne koja je smještena u Motelu “Tiron” u Kaknju.

S obzirom na to da iseljenje iz domova znači i povećanje životnih troškova Općinski štab civilne zaštite će svim porodicama odobriti interventna sredstva.

Stanje na klizištu rudničke jalovine na površinskom kopu Vrtlište je za sada stabilno, dok je vodostaj akumulacije na Ribnici u porastu 12 centimetara tokom posljednja 24 sata usljed padavina.

Ekipe rade na sanaciji te akumulacije vode, koja se ispumpava jednom pumpom, a voda prolazi i kroz tunel.

Usljed aktivnosti na sanaciji stanja na tim lokalitetima saobraćaj se na dijelu autoputa A-1 i regionalnog puta R-445 u Donjim Tičićima odvija usporeno i uz signalizaciju.

Na području Tešnja u protekla 24 sata došlo je do povlačenja rijeka i do postepene stabilizacije stanja na poplavljenom području naselja Cerovac, Jelah Polje i Rosulje.

Ekipe civilne zaštite općine Tešanj na lokalitetu Jelah Polja djeluju preventivno prema zahtjevima lokalnog stanovništva, a u ostalim dijelovima ove općine se radi na sanaciji, uklanjanju i čišćenju nanosa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.