Efendić: Vozimo u pogrešnom smjeru, ispali smo neozbiljni

Vijesti 10. mar 201710:08 > 10:15
Anadolija

Načelnik sarajevske Općine Novi Grad Semir Efendić (SDA) komentarisao odbijanje zahtjeva BiH za reviziju presude protiv Srbije za genocid.

“Odluka Međunarodnog suda Pravde u Hagu da ne prihvati zahtjev za reviziju presude koja je donesena 2007. godine po tužbi za genocid koju je BiH podnijela protiv Srbije i Crne Gore za mene nije razočaravajuća i mislim da se zbog nje ne treba sikirati. Bio sam veoma razočaran 2007. godine kada sam pored TV ekrana saslušao presudu koju je pročitala tadašnja predsjednica suda. Moje razočarenje u vezi sa ovim sudom tada je potrošeno ,a i da je zahtjev za revizijom presude prihvaćen, ne vjerujem da bi odluka suda bila drugačija od prvodonesene iz 2007.”, naveo je Efendić.

Međutim, stoji u reakciji načelnika Općine Novi Grad, iako Srbija nije osuđena da je počinila genocid u BiH presuda iz 2007. je veoma značajna jer njome je ovaj sud, prvo, ustanovio da je genocid u BiH počinjen, tačnije da su ga počinile vojska i policija Republike Srpske u Srebrenici, i drugo, Srbija je postala prva zemlja u historiji Međunarodnog suda pravde u Hagu koja je proglašena krivom po konvenciji o genocidu, i to zato što genocid nije spriječila – a mogla je.

“Sve dešavanja u vezi sa pokušajem pokretanja revizije u zadnji trenutak, dan prije isteka roka od deset godina, ipak su dobro oslikala političko stanje u kojem se Bosna i Hercegovina trenutno nalazi. Vraćanje toj realnosti mnogo je važnije od žaljenja za odlukom koju je sud donio. Može se slobodno zaključiti da smo u najmanju ruku ispali veoma neozbiljni kao država, kakvi inače i jesmo”, napisao je Efendić.

“Bilo bi krajnje vrijeme da se uozbiljimo jer postoji mnogo problema koji bi nas trebali sikirati i više od odluke suda jer na njih još možemo uticati. Nekontrolisano i suludo međunarodno zaduživanje (samo u Federaciji BiH skoro je dostignuta cifra od milijardu KM koje godišnje izdvajamo za vraćanje dugova), obrazovni sistem koji nema nikakve veze sa ekonomskim potrebama i tržištem rada (prirodna posljedica decenijske naopake politike u ovoj oblasti jeste da ljudi odlaze iz BiH tražeći posao negdje drugo), lutanje u “izgradnji” autoputeva (iako je izgradnja koridora 5C već više od deset godina glavni prioritet države kada je u pitanju putna infrastruktura, sada nam je odjednom Aleksandar Vučić odredio novi prioritet, autoput Beograd – Sarajevo), samo su neki od pravaca na kojima vozimo u potpuno pogrešnom smjeru”, dodaje Načelnik sarajevske Općine Novi Grad Semir Efendić (SDA).

Podsjetimo, članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine jučer su dobili pismo od Međunarodnog suda pravde u Haagu u kojem se navodi da je Sud propisno razmotrio mišljenja članova Predsjedništva, koja su iznijeli u svojim pismima.

“Sud smatra da sadržaj ovih pisama pokazuje kako nikakvu odluku nisu donijela nadležna tijela, u ime Bosne i Hercegovine kao države, glede zahtjeva za reviziju Presude od 26. februara 2007. godine u slučaju primjene Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida (BiH vs. Srbija). Stoga, ne može se ništa poduzeti glede dokumenta pod nazivom ‘Aplikacija za reviziju Presude od 26. februara 2007. godine u slučaju primjene Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida (BiH vs. Srbija)”, stoji u pismu članovima Predsjendištva BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.