Pejić: Kao Hrvat sam ugrožen, ali ne od Bošnjaka ili Srba

Vijesti 11. mar 201709:46 > 09:51
N1

Marinko Pejić, predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća gostovao je u programu N1 televizije gdje je govorio o konferenciji koja će se danas održati u Sarajevu o položaju Hrvata u BiH.

“Na konferenciji će se razgovarati o mnogim događajima kroz prizmu neravnopravnosti Hrvata u BiH. Samo bih da napomenem da smatram da nisu samo Hrvati neravnopravni, već i Bošnjaci i Srbi”, kazao je Pejić.

Pejić je kazao da se osjeća ugrožen kao Hrvat, ali ne zbog drugih naroda.

Osjećam se ugroženim, ali ne zbog Bošnjaka. Više se osjećam ugrožen zbog svojih Hrvata iz Hercegovine koji su zauzeli sve položaje vlasti u Sarajevu i mi koji smo iz Sarajeva nemamo mogućnosti da ostvarimo ništa. Bore se za treći entitet, sada su promijenili naziv i treća izborna jedinica. Oni su manjinski i ovako, i bili bi još ugroženiji nego sada“.

Glede odbijanja zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid, Pejić je kazao:

Teško se složiti da li je to igranka, oni se vjerovatno dogovaraju ko će koga kako bi održali status quo. Ja samo mogu kazati da sam podržao reviziju i danas podržavam. Mora se znati istina, jer bez istine nema pomirenja. Jedna država je počinila genocid i dan danas to neće da prizna“.

Nemamo nikakvih kontakata sa HNS-om, nastali su dva dana nakon nas. Naš glavni cilj je bio da se zaustave oružani sukobi u BiH, posebno žrtve istog agresora, a oni su oduvijek na svom stajalištu. Njih BiH ne zanima, oni samo žele da zaokruže svoj dio i budu glavni“, kazao je Pejić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.