Istražili smo: Kakav je položaj Hrvata u BiH

N1

Kakav je položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini, jesu li majorizirani te da li i na koji način eventualne ustavne promjene mogu popraviti njihov položaj?

Predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća, Marinko Pejić ima stav o tome. Smatra da nije ugrožen od strane Srba ili Bošnjaka

“Više se osjećam ugroženim zbog svojih Hrvata, koji su iz Hercegovine ovdje zauzeli sve položaje u upravnoj i izvršnoj vlasti. A mi, ovdje u Sarajevu, u Bosni za razliku od Hercegovine, a ima nas više nego u Hercegovini, nemamo mogućnost da budemo ravnopravni sa njimma.”

Hercegovački Hrvati ne misle da je baš tako. Saglasni su u tome da položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini nije onakav kakav bi trebao biti. Ipak, prihvataju činjenicu da se o Hrvatima koji žive u sredinama u kojima nisu većinski narod, ne brine dovoljno.

“U svakom slučaju bismo mi koji dolazimo iz većinski hrvatskih područja, trebali pokazati više osjećaja za Hrvate koji žive na područjima gdje su u manjini i nemaju mogućnost ostvariti svoja prava. Možda postoji taj jedan mali osjećaj neravnopravnosti dijela Hrvata iz središnje Bosne, a pogotovo Hrvata iz Republike Srpske, koji nikad nisu imali jasno iskazanu podršku službenih predstavnika hrvatskog naroda koji obnašaju vlast”, stav je Ilije Cvitanovića, predsjednika HDZ-a 1990.

U HNV-u, kao što su nedavno o tome govorili i u Hrvatskom narodnom saboru, razmišljaju o federalizaciji, ali na drugi način.

“Jasno je da je federalizacija koncipirana kao federacija cijele Bosne i Hercegovine, a ne nikako jednog njenog dijela. To je, dakle, bila ideja preuređenja BiH, a ne njene podjele. Nažalost, dejtonski pregovori su išli u drugom smjeru”, ocijenio je Ivo Komšić, bivši član Predsjedništva BiH.

Članovi Hrvatskog narodnog vijeća zaključili su kako ne treba ići u nove podjele, već u federalizaciju na nivou cijele države, koja bi garantovala ravnopravnost svim građanima, odnosno narodima i narodnostima na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.