Željeznice RS o nesreći kod Doboja: Voz pokušao da koči

Vijesti 12. mar 201712:53 > 12:55
N1

Iz Željeznica Republike Srpske izrazili su duboko žaljenje zbog jutrošnje nesreće u dobojskom naselju Grabovica, u kojoj je stradao bračni par iz Stanova i njihova 17-godišnja kćerka.

Na mjesto nesreće su, kako dodaju u saopćenju, odmah izašle komisije Željeznica RS-a s nadležnim organima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, ekipama hitne pomoći i vatrogascima. 

Utvrđeno je da je mašinovođa, vidjevši automobil koji prelazi prugu, davao neophodne signalne znake i počeo da koči, ali putnički automobil nije prešao preko putnog prijelaza. 

Tvrde da je putni prijelaz na kojem se dogodila nesreća obilježen „Andrejevim krstom“ i saobraćajno-signalnim znacima, a voz se kretao po utvrđenom redu vožnje. 

U saopćenju se dodaje i da su mašinovođama na licu mjesta urađeni neophodni testovi zbog utvrđivanja odgovornosti, a istragom će biti utvrđena odgovornost svih učesnika ovog slučaj. 

Alkotestovi pokazali su negativan rezultat kod mašinovođa, a željeznički saobraćaj na ovom dijelu pruge uspostavljen je jutros u 8.22 sati. 

Iz Željeznica RS-a su pozvali učesnike u saobraćaju da zbog lične i opće bezbjednosti poštuju saobraćajne propise.

Supružnici Stavica (1971.) i Zlatko (1966.) Đedovac te njihova 17-godišnja kćerka smrtno su stradali u sudaru teretnog voza i automobila „pasat“ u naselju Grabovica kod Doboja.

Druga kćerka (1999.) je nakon nesreće iz dobojske bolnice, prebačena u Univerzitetsko klinički centar Banja Luka, u komi je i njeno zdravstveno stanje je zasad neizvjesno.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.