Nobilo: Hrvatska bi se mogla suočiti sa mračnom prošlošću

Vijesti 13. mar 201712:10 > 12:21
Petar Glebov/PIXSELL

Ugledni hrvatski advokat Anto Nobilo koji je između ostalih zastupao i Tihomir Blaškića u Haškom tribunalu za N1 je komentarisao izjave hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića o mogućem pokretanju tužbe BiH protiv Hrvatske.

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je da se nije opredjeljivao u vezi zahtjeva za reviziju tužbe BiH protiv Srbije jer bi bio siguran da bi predstavnici bošnjačke strane pokrenuli tužbu protiv Hrvatske pred istim sudom u slučaju negativne drugostepene presude protiv 6 nekadašnjih dužnosnika tzv. Herceg-Bosne.

Da li postoji mogućnost ovakvog procesa kao što je pokrenut protiv Srbije i Crne Gore i šta bi se moglo dokazati?

“Genocid koji je bio podloga za tužbu BiH prema Srbiji, u odnosu na Hrvatsku, ne može se koristiti jer nikada nije došlo u pitanje da je bio izvršen genocid nad Bošnjacima u BiH od strane ili hrvatske vojske ili HVO-a pa čak ni u bilo kojoj presudi Haškog tribunala genocid ni na koji način nije spomenut.

Ne bi se mogla podići tužba pred Međunarodnim tribunalom u Hagu zbog genocida protiv Hrvatske jer to nema nikakve podloge. Šestorici, kojima se sudi u ovom trenutku, oni nisu optuženi za genocid”, rekao je za N1 advokat Nobilo i dodao da Čovićev argument nije uvjerljiv.

Ukoliko se dokaže udruženi zločinački poduhvat kroz pravomoćnu presudu u predmetu Prlić i ostali, da li je moguća tužba države BiH protiv Hrvatske?

“Mislim da se Hrvatska može tužiti kao država ali samo pred hrvatskim sudom. Međutim, mislim da nije to bit, da li je bio udruženi zločinački poduhvat ili ne. Puno je bitnije da li su se ta kaznena djela odvijala u okviru međunarodnog oružanog sukoba ili ne. Imamo niz presuda u Hagu gdje je utvrđen međunarodni oružani sukob i ako bi ta činjenica bila potvrđena od strane Žalbenog vijeća haškog tribunala došli bi u situaciju da bi mogli zaključiti da je Hrvatska bila na neki način direktno ili indirektno preko svojih ispostava u HVO agresor u BiH i da je na terenu BiH u tom agresivnom ratu napravila određenu štetu. Tada bi se stvorila određena pravna situacija gdje bi BiH mogla potraživati naknadu štete od Hrvatske, ali ne u obliku kako je išla BiH protiv Srbije prema Međunarodnom sudu u Hagu”, odgovorio je Nobilo.

Mi govorimo o tužbi jedne države protiv druge, a ne pojedinačnim predmetima?

“Mislim da bi BiH kao država mogla potraživati određenu štetu protiv Hrvatske. Ako to uporedimo sa Drugim svjetskim ratom mi smo od Njemačke dobili reparacije, na neki način nadoknadu štetu koju je Njemačka okupacijom i agresijom napravila. Ali to je komplicirana situacija i pitanje je da li bi zaoštavanje odnosa bilo interesu BiH”, smatra ugledni hrvatski advokat.

Pravni stručnjaci tvrde da bi mnogo lakše u BiH bilo dokazati učešće vojnih snaga Republike Hrvatske u zločinima u BiH u odnosu na zločine koji su počinjeni od strane JNA?

“U Hagu postoji serija presuda koje su odavno pravomoćne koje govore o međunarodnom oružanom sukobu u BiH. Dakle, na tlu BiH između hrvatskog elementa i bošnjačkog elementa Haški tribunal je ocijenio da se radi o međunarodnom oružanom sukobu. Očigledno je da je druga strana u sukobu bila Republika Hrvatska koja je koristila HVO kao svoje agente koji su djelovali u ostvarivanju političkih interesa Republike Hrvatske. Nažalost, to je tako i tako se desilo.

Imamo seriju presuda i realno je za očekivati da kao i kod prvostepene, i u drugostepenoj presudi, protiv Prlića i ostalih a to je vrh Hrvatske zajednice Herceg-Bosna biti odlučeno da se radilo o međunarodnom oružanom sukobu. Ako bude tako, Hrvatska će se morati suočiti s crnom prošlošću koja se desila od ‘92. do ‘95. godine”, mišljenja je Nobilo.

On je istakao da je u tom periodu politika Hrvatske bila različita.

“S jedne strane su silom nastojali ostvariti pozicije koje su išle u prilog politici hrvatske države, pa čak i ratom s Bošnjacima. S druge strane u određenim periodima su bili i saveznici Bošnjaka, zajedno ratovali, pomoć išla preko Hrvatske, u Hrvatskoj su se liječili ranjenici itd. U pojedinim sukobima i periodima Hrvatska je nažalost bila u ratu sa Bosnom i Hercegovinom, odnosno sa Armijom BiH koja je bila legalna oružana snaga BiH”, rekao je Anto Nobilo za N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.