Čavić: Izetbegović napravio nepopravljivu štetu

Vijesti 13. mar 201712:17 > 12:28
N1

Narodni demokratski pokret (NDP) uputio je danas Tužilaštvu Bosne i Hercegovine krivične prijave protiv Sakiba Softića i bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića.

NDP je danas organizovao i konferenciju za medije gdje se javnosti obratio predsjednik te stranke Dragan Čavić.

Javnost ne zna da mi danas možemo otvoriti i validnost presude iz 2007. jer odluka Predsjedništva od 4. oktobra 2002. u kome je Softić imenovan za agenta nikad nije objavljena u Službenom glasniku BiH. Dakle, Softić nije imao nikakvu nadležnost ni tada, a u poslaniku o radu Predsjedništva BiH stoji član u kojem stoji da se odluke šalju Službenom glasniku, što znači da nije stekla ni stupila na pravnu snagu. Softić u postupku tada nije imao uopšte legalitet, a upitan je i ligitimitet“, istakao je Čavić.

Istakao je kako su sve činjenice naveli u četiri dokaza koji potvrđuju njihovu tvrdnju – da se radi o neovlaštenom vršenju službene radnje i lažnom predstavljanju.

Mi smo je danas predali i očekujemo da će biti zaprimljena u dan-dva i da Tužilaštvo BiH preduzme pravne radnje“, rekao je te dodao i kako su podnijeli i prijavu protiv Izetbegovića za krivično djelo “zloupotreba službenog položaja okupljajući neformalnu grupaciju i podržavajući Softića da preda reviziju presude čime je zloupotrijebio položaj”.

“Mi smo u nekoliko priloga pružili dokaze da se radi o tom krivičnom djelu. Smatramo da je na taj način Izetbegović napravio nepopravljivu štetu i istovremeno teško oštetio one koji s pravom smatraju da su žrtve i probudio lažnu nadu kod ljudi i onemogućio djelovanje Predsjedništva da raspravlja i da se utvrdi prava istina“, kazao je Čavić.

Smatrali smo da ove dvije tužbe treba da budu shvaćene kao naš pokušaj da se pitanja pravne prirode rješavaju u pravnim institucijama. Ovo jeste proizvelo političke posljedice ali naša namjera je da pravno pitanje dobije pravni epilog“, dodao je.

Čavić je naglasio i kako su iz NDP-a podnijeli tužbu protiv Softića i Izetbegovića zato što žele da zaštite ustavno-pravni poredak.

Kazao je i kako očekuju od Tužilaštva da pokaže pravičnost i nepristasnost i da ovakva delikatna pitanja moraju biti jednako tretirana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.