Radončić: Softić prije 3 godine rekao da više nije agent BiH

Vijesti 13. mar 201718:22 > 18:31
N1

Sakib Softić se svađa sam sa sobom. Registrar je dio suda, neodvojivi dio. Ovdje nije stvar što Softić sada kaže, već šta je rekao prije 3-4 godine za FTV, a tada izjavio da više nije agent, već profesor na Pravu, izjavio je za N1 Fahrudin Radončić.

Radončić smatra da Sakib Softić nije glavni junak priče o reviziji presude BiH protiv Srbije, već oni koji su slagali ozbiljne ljude, žrtve i poigrali se sa emocijama žrtava genocida i Bošnjaka.

Najveća odgovornost je na Izetbegoviću. On je uzeo da rješava to pitanje sam, okupio nas 50 i gledajući u lice nas je slagao da ništa nije sporno, objasnio nam sve. Podržali smo ga vjerujući da je sve to istina. Kao SBB smo dali Izetbegoviću dali podršku šta god da uradi, osim da uradi ono što je učinio – da slaže“, rekao je Izetbegović.

Lider SBB-a smatra da je Izetbegović još 2016. godine trebao sakupiti sve pravne stručnjake i političare i diplomate, te rješavati problem i lobirati po cijelom svijetu.

Izetbegović mene nikada nije obavijestio o toj temi, a što je još gore nas kao SBB nije pozvao na konsultacije. Pozvao je Nermina Nikšića, a nije informacije želio podijeliti s nama“, dodao je Radončić.

Danas je NDP podnio krivične prijave protiv Bakira Izetbegovića i Sakiba Softića.

To nema smisla. Pozvao bih Srbe u BiH da uradimo nešto drugo. Postoji Rezolucija o genocidu u Srebrenici koju su usvojili mnogi parlamenti u svijetu. Kada priznaju presudu i brane je u našem parlamentu trebamo usvojiti Rezoluciju o genocidu u Srebrenici. To bi vratilo vrijednost presude iz 2007. godine jer je sada pojeftinjena. To ćemo predložiti“, rekao je Radončić.

Radončić je dodao: “Da ste uzeli 50 djece iz vrtića, ispričali im lijepu priču, morali biste im rekli na kraju da je to bajka. On je morao to učiniti, da je odluka diskutabilna.”

Ovih dana aktuelna je priča o izmjeni Izbornog zakona. U četvrtak je SBB imao sastanak sa delegacijom HDZ-a.

Imamo problem da se tokom dogovora ne drži riječ. Hrvati kao konstitutivni narod čijim je glasovima BiH dobila državnost, frustirani su majorizacijom. Imali smo stav da ćemo se uvijek složiti s onim što se dogovore SDA i HDZ. Nakon događaja sa Srebrenicom nećemo prihvatiti više ništa na neviđeno“, smatra Radončić.

On je mišljenja da se u maju prošle godine krenulo sa lobiranjem kod Dragana Čovića.

Možda se mogao ubijediti da njegov stav bude na strani Bošnjaka“, kazao je Radončić, a na pitanje da li je ljut na Čovića diplomatski odgovorio “da niko nije sretan što se ovako završilo”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.