Mostar vrvi od turista iako sezona nije još počela

Vijesti 13. mar 201718:43 > 19:20
N1

Glavna turistička atrakcija Hercegovine dnevno privuče na stotine turista iz svih krajeva svijeta, iako turistička sezona još nije zvanično počela u staroj gradskoj jezgri primjetan je veliki broj turista.

A ugledni turistički portal Trivago uvrstio je Mostar na prvo mjesto među evropskim turističkim destinacijama. Birali su gradove na osnovu ocjena kvaliteta usluge i cijena smještaja u standardnoj hotelskoj sobi.

Nakon zimskog zatišja, stara gradska jezgra ponovo je preplavljena brojnim turistima. Razgledaju, fotografišu i ne kriju oduševljenje, posebno najvećim simbolom grada na Neretvi.

“Ovdje sam prvi put, došao sam s porodicom i ovo je zaista jedno prelijepo mjesto. Mnogo uživam , a najviše mi se dopada ova čista rijeka i suveniri”, kazao je turista iz Malezije.

“Drago nam je što ste krenuli boljim putem, što se obnavljate i što idete savremenim tokom. Ko vas pozdravi odmah vas želi počastiti nečim, očito da ste dobri domaćini a mi dobri gosti”, dodala je turistkinja iz Makedonije.

“Jedan od najljepših gradova u bivšoj Jugoslaviji, prekrasan grad, mnogo turista, lijepo i sređeno”, dodaje.

Trenutno najbrojniji gosti su s Bliskog istoka, koji posjećuju obližnji Počitelj i Blagaj . Trgovci i ugostitelji kažu da uglavnom rade tokom cijele godine, ali da pravu sezonu tek očekuju.

“Pripremamo se za sezonu, a ovo što nam dođu sad to su uglavnom iz Azije, Koreje, Kine, Malezije, puno manje iz Evrope”, kazao je Đenad Bakamović, slikar.

Mostar se nalazi na brojnim listama popisa gradova koje bi trebalo posjetiti.Također, na prestižnim svjetskim sajtovima za turizam mogu se naći najave za otvorenje nekadašnjeg hotela „Ruža“, koji bi trebao znatno obogatiti turističku ponudu Mostara. Prošle godine Mostar je posjetilo oko milion turista iz cijelog sveta, a u Turističkoj zajednici očekuju da će slično biti i ove godine.

“Očekujem sigurno dobru sezonu, na osnovu onog što smo mi uradili u prethodnom periodu, prezentacija, predstavljanje turističke ponude našeg kantona na međunarodnim sajmovima širom Evrope, ove godine smo napravili jednu agresivnu propagandu”, pojasnio je Semir Temim, zamjenik predsjednika Turističke zajednice HNK.

A osim znamenitosti, ono što turistima nažalost ostaje u sjećanju jeste i ona druga strana, odnosno poveće količine smeća na ulicama grada. U posljednje vrijeme aktivna su i brojna gradilišta. U toku su radovi na izgradnji kolektora koji su praćeni velikim saobraćajnim gužvama i probijanjem rokova.

Najaktivnije se radi u pješačkoj zoni Fejićeve ulice, ulice koja je glavna gradska saobraćajnica prema Starom gradu i kojom i van sezone stotine turisti svakodnevno prolaze. Građani negoduju zbog spore gradnje bez nekog vidljivog reda i plana, tako da vlasnici radnji i ugostitelji u ovom dijelu ulice bilježe značajan pad prometa.

Ljubo Bešlić, gradonačelnik Mostara: “Mislim da Mostar danas ima jednu dobru sliku kad je bar u pitanju izgradnja infrastrukture i mnogi projekti koji su pokrenuti i koji su od vitalnog interesa za Mostar i za bolju budućnost građana koji žive, a to je uistinu potreba – jer Mostar je turističko središte BiH i dobra slika iz Mostara je vrlo važna”.

Pripreme za predstojeću turističku sezonu teku planiranom dinamikom, a osim u Mostaru, spremno je dočekuju i turistički radnici u drugim hercegovačkim krajevima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.