Historijska sjednica PFBiH: U klupama i optuženi i osuđeni

Vijesti 14. mar 201712:53 > 14:26
N1

Današnja sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH zauvijek će ostati upisana u historiju parlamentarnog sistema Bosne i Hercegovine.

Naime, u ovom domu sjedi čak pet zastupnika protiv kojih se vodi postupak na nadležnom sudu ili je završen. Naime, protiv Bilsene Šahman (SBB), Mirsada Kukića (SDA), Amira Zukića (SDA) i Salmira Kaplana (SDA) podignute su optužnice po različitim osnovama.

Pored njih, zastupnica u Predstavničkom domu ovog Parlamenta Vesna Švancer (SBB) početkom 2017. godine osuđena je na uslovnu kaznu u trajanju šest mjeseci, pred Općinskim sudom u Zenici, zbog krivičnog djela prevara.

Šahman je osumnjičena da je počinila krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela iz člana 249., ometanje rada pravosuđa iz člana 241. i davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem iz člana 219.a Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine. Protiv nje je u toku sudski proces u predmetu ”Fahrudin Radončić i drugi”.

Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) krajem prošle godine podiglo je optužnicu protiv Salmira Kaplana zbog više krivičnih djela u vezi sa prekidanjem lokalnih izbora u Stocu. Optužnica se odnosi, između ostalog, na krivična djela narušavanje javnog reda i mira, uništavanje izbornog materijala i napad na službene osobe.

Krajem prošle sedmice odignute su optužnice protiv Amira Zukića i Mirsada Kukića, također zastupnika u Parlamentu Federacije. Oni se, između ostalog, terete za nezakonito posredovanje prilikom zapošljavanja u javnim preduzećima. Zukić, inače i generalni sekretar Stranke demokratske akcije, osumnjičen i za nezakonito držanje oružja.

Osim Zukića koji je u pritvoru, svi ostali brane se (ili će se braniti) sa slobode redovno ispunjavajući svoje obaveze u Parlamentu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.