Čović o odnosu sa Katoličkom crkvom u BiH

Vijesti 14. mar 201715:21 > 15:22
N1

Lider Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović susreo se danas u Banjaluci sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom. Između ostalog, na pres-konferenciji, Čović je odgovarao na pitanja o odnosu sa Katoličkom crkvom u našoj zemlji.

“Moj personalni odnos, mene kao vjernika, je više nego dobar. Naravno, uvijek imate one koji će misliti drugačije što je sasvim OK. Imate jedan dio predstavnika katoličke crkve, osobito u Sarajevu, koji počesto znaju izaći sa različitim političkim stavovima o nekim pitanjima. Naravno, to je demokratska mogućnost, ali recimo, sa 95 posto predstavnika oficijelne katoličke crkve odnos je više nego dobar”, kazao je Čović.

Kako je kazao, “sa većinom njih je svakodnevna komunikacija i jedna potpora u onom smislu gdje to treba imati potporu”.

“Mi moramo znati vrlo jasno šta je čiji posao i moj zadnji razgovor sa uzoritim kardinalom (Vinkom Puljićem op. a.) bio je upravo u tom pravcu. Politika treba preuzeti odgovornost za svoje poteze, a katolička crkva da radi svoju misiju i svoje poslanje na Zemlji. Ništa više od toga”, poručio je Čović.

U nedavnom razgovoru za N1 banjalučki biskup Franjo Komarica bio je vidno rezigniran odnosom političara prema Hrvatima u Banjaluci i Republici Srpskoj. Na pitanje kada se zadnji put susreo sa predsjednikom HDZ-a i članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem, Komarica je kazao da se “nije odavno čuo s njim”.

“On dobro zna, svi čovići i ostali političari, znaju gdje im je narod. Cijeli jedan narod fali u pola zemlje. To oni dobro znaju. Taj narod nema pravo da artikulira da je nekad postojao tu. U subotu ću imati sastanak sa jednom velikom grupom izbjeglica koji se nalaze u Hrvatskoj da traže šta će biti s nama i ko će nam pomagati. Dole nismo prispjeli, ovamo nismo dospjeli. Međunarodna zajednica za nas ne zna jer nas niko ne zastupa. Kako to?”, pita se Komarica.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.