Kakva je sudbina Prijedloga Zakona o PIO?

Vijesti 14. mar 201719:01 > 19:36
N1

Na Dnevnom redu sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH je ponovo Prijedlog Zakona o PIO i to po hitnoj proceduri. Nakon rasprave, sjednica je nastavljena ali se zastupnici još nisu izjašnjavali o prihvatanju ovoh zakonskog rješenja.

U Prijedlogu Zakona o PIO koji se danas našao pred zastupnicima, najavljeni bodovni sistem ostao je nepromijenjen.

Riječ je o sljedećem: “Za svaku godinu staža s plaćenim doprinosom radnik stiče bodove: 1 ako je plata bila ista kao i prosječna, 2 ako je bila dvostruko veća od prosječne, i 0,5 ako je bila pola prosječne plate. U trenutku odlaska u penziju, radniku se iznos penzije utvrđuje tako što se ukupan broj bodova ostvarenih u radnom vijeku množi s vrijednosti općeg boda 13,6 maraka. A taj bod se usklađuje prema procentu porasta prosječne bruto plate u Federaciji za prethodnu godinu.

“Ako ste vi 40 godina radili i imali svih 40 godina prosječnu platu koja je ove godine recimo 835 maraka, prethodne 700 i nešto u tom slučaju vi imate broj bodova kad sve pomnožite dobijete za 40 godina penziju od nekih 528 maraka”, kaže Vesko Drljača, resorni ministar.

Iako je prethodnih dana, sedmica bilo najava kako koalcija SDA-SBB pred raspadom, u Parlamentu Federacije, bar kada je riječ o Zakonu o PIO, tako nije djelovalo.

“Možda i nije najbolje rješenje. Naravno u primjeni zakona ako se ukažu određene nepravilnosti i neke nedoumice, naravno mi ćemo se potruditi da Zakon ispravimo”, potvrdio je Nasir Beganović šef Kluba SBB.

“Zakon ima za cilj da prije svega stabilizira fond, da se zaustavi deficiti koji je sada oko 200 miliona i da se otvori put za povećanje penzija”, izjavio je Ismet Osmanović, šef Kluba SDA.

Na brojne nepravilnosti s druge strane upozoravaju iz opozicije. Kažu, Zakon znači pljačku prije svega onih koji godinama rade i izdvajaju za PIO, a na koncu ne steknu uslove za penziju.

Njihov novac propada, a ni status im nije regulisan novim Zakonom. Upozoravaju i na to da aktuelnim rješenjem nisu uređena prava postojećih penzionera, tek onih koji će to postati.

“Nedopustivo je da postojeći penzioneri po ovom zakonu ne mogu očekivati povećanje penzija, a budući penzioneri će imati manju penziju nego što bi imali sa postojećim zakonom”, smatra Elvir Karajbić, šef Kluba SDP.

Iz HDZ-a danas rijetki komentari. Naime, ovo zakonsko rješenje nije dobilo podršku u Domu naroda, jer su hrvatski delegati tražili da se opći broj sa 13,6 povisi na 14,3 marke, što većina ostalih delegata nije prihvatila. Danas na sjednici Zastupničkog doma, tokom rasprave, tek kratak komentar iz HDZ-ovih klupa – podržavaju zakon.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.