Inzko se sastao sa ministrom vanjskih poslova Turske

Vijesti 14. mar 201721:19 > 21:22
Mevlüt Çavuşoğlu

Visoki predstavnik Valentin Inzko jučer i danas u Ankari je održao sastanke sa ministrom vanjskih poslova Turske, Mevlütom Çavuşoğluom, zamjenikom ministra vanjskih poslova Ahmetom Yildizom i drugim visokim zvaničnicima Republike Turske.

Razgovarali su o trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini u kontekstu težnji Bosne i Hercegovine ka priključenju u evroatlantske strukture.

Mevlüt Çavuşoğlu

Razgovarajući o trenutnoj političkoj situaciji nakon odluke Međunarodnog suda pravde, a prije održavanja regionalnog sastanka premijera zemalja Jugoistočne Evrope u Sarajevu, visoki predstavnik Inzko istakao je da bi BiH trebala iskoristiti 2017. kao godinu u kojoj nema izbora, da intenzivira rad na reformskom procesu, dodavši da “građani BiH žele stabilnost i prosperitet. Političko vođstvo im mora osigurati budućnost, umjesto fokusiranja na prošlost”.

Mevlüt Çavuşoğlu

Visoki predstavnik je izrazio zahvalnost Republici Turskoj, koja je članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira, za stalnu i neupitnu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, kao i za njenu podršku naporima međunarodne zajednice da osigura punu provedbu Daytonskog mirovnog sporazuma.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.