Hahn: Evropski lideri shvataju važnost ovog regiona

Vijesti 16. mar 201712:08 > 12:10
N1

Danas se u Sarajevu održava Samit zemalja Zapadnog Balkana na kome, pored premijera zemalja ovog regiona, učestvuje i evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje Johannes Hahn.

On je kazao da je veoma dobro imati mentore koji prate rad, ali naredni korak treba biti da se ovakvi događaji dešavaju često u regionu.

To je snažan signal za građane regiona, ali i za građane EU. Bitno je da se region pripremi da postane član EU. Važan je rad na ovim perspektivama povezivanja, kao i što su druge oblasti. Trebamo razgovarati kako nastaviti rad na ovim pitanjima“, smatra Hahn.

Ovaj sastanak je nešto što mora donijeti više, poručio je Hahn.

Sada smo u situaciji da nekoliko zemalja prolazi kroz teške unutrašnje krize, etničke tenzije. To treba riješiti među prijateljima.”

Hahn je naglasio da Brisel šalje jasne i snažne signale ovom regionu.

EU kao cjelina u potpunosti razumije ozbiljnost situacije u regionu, kao i nek esvoje interese da se promovira sudbina ovih zemalja u EU. Federica Mogherini je prenijela istu poruku prije dvije sedmice u Sarajevu. U diskusijama koje su vođene se potvrdila evropska perspektiva ovog regiona.

On je kazao da se u zemljama članicama EU dešavaju izbori i da se možda čini da su se evropski lideri zaustavili u radu, ali naprotiv. “Oni su itekako posvećeni ovom poslu i razumiju strategiju procesa.”

Na ovaj region smo se oslanjali i tokom izbjegličke krize što znači da je i ovaj region doprinio rješavanju te krize i to su uvidjele mnoge članice EU, poručio je Hahn.

Sve to je doprinijelo podršci rješavanje krize i napredovanja ovog regiona. Ovo je rijetka prilika da sve pojedinačne zemlje, ali i cjelokupan region. Ne sjećam se vremena kao što je upravo sada da su zemlje ovoliko aktivne i da se mora uraditi još više za ovaj region. Zaista moram prodati interese ovog regiona, ali to nije jednostavno. Ponekada smo bili po strani, ali evropski lideri zaista shvataju koliko je bitno raditi i sarađivati s ovim regionom.”

Hahn je istakao da svi zajedno moraju raditi na ovom procesu.

Protekle tri godine od Berlinskog procesa smo se usmjeravali na povezivanje i to opstaje, ali je vrijeme da proširimo plan rada, povezivanje ekonomskih tržišta i saobraćajnica“, mišljenja je evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.