Radnik ŽRS: Sram me je Republike Srpske da sam dočekao ovo

Vijesti 16. mar 201717:07 > 19:16
N1

Protestnom šetnjom, zvižducima i transparentima, radnici Željeznica Republike Srpske danas su iskazali svoje nezadovoljstvo u Banjaluci. Ukoliko se ne ispune njihovi zahtjevi poručili su da neće prestati tražiti zarađeni novac i smjenu Uprave. Nekoliko ih je stupilo i u štrajk glađu.

Uz parole i povike, više stotina nezadovoljnih radnika Željeznica RS stiglo je danas na Trg Krajine, odakle su krenuli u protestnu šetnju do parka Mladen Stojanović u neposrednoj blizini Vlade RS.

Radnici traže obustavu primjene novog Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, isplatu plata, te nadoknada na osnovu toplog obroka i prevoza, poštovanje sudskih izvršnih presuda, te pokretanje odgovornosti i smjenu Uprave.

“Duguju mi pet godina toplog obroka. Sve ukupno sa kamatama možda i 7000 maraka”.

“Tražimo svoje, tražimo i smjenu Uprave, ministra zato što nisu ništa, zato što su paraziti”, kazali su radnici danas.

Ranije su najavljivali da ih je oko stotinu spremno na štrajk glađu. Na ovaj korak se prije sedam dana odlučio jedan od njih – Čedomir Knežević iz Prijedora. No, danas su mu se pridružila još četvorica kolega.

Mene je sram da sam danas ovdje, sram me je moga sela, moga kolektiva i sram me je Republike Srpske da sam dočekao ovako nešto“, izjavio je Čedomir Knežević, radnik ŽRS koji je stupio u štrajk glađu.

Ulazimo u tu priču iz razloga što nam otimaju hljeb, što ne poštuju zakone, što imaju plate dvadeset puta veće nego radničke“, rekao je Zlatko Marin iz Sindikata radnika ŽRS.

Primjenom novog Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji, predviđeno je da 326 radnika ostane bez posla. Sindikalci su poručili da nema viška radnika već administracije.

I još jedna poruka za ministra saobraćaja i veza. Sramota je slati poruke da radnici nisu radili. Sramota je djelovati na sud da ne izvršava pravosnažne presude i sramota je one koji stvaraju prihod koji svojim radom hoće da RS bude bolje nazivati neradnicima“, istakla je Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS.

Na osnovu izvršnih predsuda, Željeznice radnicima duguju oko 20 miliona maraka. Nakon protesta održanih u Doboju prije desetak dana iz Uprave su poručili da Pravilnik o sistematizaciji još neće stupiti na snagu jer nemaju novca za otpremnine. Takođe su naveli da čekaju kredit Svjetske banke da bi im isplatili ostala dugovanja. Ovo preduzeće od 2006. godine nije poslovalo pozitivno a danas dug iznosi preko 250 miliona maraka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.