Naučni skup u Neumu: Raditi na jednakopravnosti u BiH

Vijesti 16. mar 201717:15 > 19:10
N1

Na današnjem naučnom skupu u Neumu na kojem su održana dva panela pod nazivom "Povijest, kultura, jezik i obrazovanje Hrvata BiH" i "Evropski put kao okvir za demokratizaciju BiH", izneneseni su stavovi naučnika i profesora iz BiH, Hrvatske i inozemstva.

Traže preustroj i odgovarajući sistem s akcentom na ravnopravnost i konstitutivnost Hrvata u BiH.

Nužno je raditi na očuvanju kulturnog identiteta hrvatskog naroda BiH, kao i na preuređenju, jednakopravnosti i konstitutivnosti, ali i na reformi obrazovanja, poručeno je između ostalog sa naučnog skupa.

“Stvarno se mora neki red napraviti. Zacrtana je i reforma visokog školstva koju treba uraditi, a ne samo napisati i što je jako važno da vidimo gdje su naši studenti. Mi danas imamo preko 100 hiljada studenata po svim univerzitetima privatnim i državnim i to je jedan veliki kapital koji treba usmjeriti na pravi način”, kazao je Jakov Pehar, predsjednik Hrvatske akademije za znanost i umjetnost (HAZU).

Osim o historiji, kulturi, jeziku i obrazovanju Hrvata u BiH, govora je bilo i o evropskom put kao okviru za demokratizaciju BiH. A svi naučni radovi nude argumente na kojima se traži preustroj i odgovarajući sistem u kojima su u svim oblicima vidljivi ravnopravnost i konstitutivnost Hrvata kao naroda.

“Ovdje je ozbiljno poremećena ustavna struktura, međunacionalni odnosi, a to je bit stabilnosti i prosperiteta BiH, a zadatak naučnika na ovom znanstvenom skupu je pronaći neka rješenja, odnosno sugerisati političkom vrhu kako do njega”, istakao je Ivan Lučić, naučni saradnik u Institutu za povijest.

Cilj skupa jeste pronaći rješenja koji će stabilizirati prilike u BiH. Prema riječima predsjednika HNS-a Bože Ljubića identitet naroda u BiH neodvojiv je od evropskih vrijednosti, te je kako navodi, nužno harmonizirati poziciju tri konstitutivna naroda.

“A harmonizacija tri konstitutivna naroda u prvom redu znači pravo tri naroda da bira svoje legitimne predstavnike u BiH, jer sve rezolucije i evropskog parlamenta i sve odluke Ustavnog suda u BiH ističu da je načelo jednakopravnosti konstitutivnost tri naroda natkrovljujuće načelo i Ustav BiH, a tako i dio vrijednosti”, izjavio je Božo Ljubić, predsjednik HNS-a.

A zaključci kada su u pitanju ustavna prava u pogledu jednakopravnosti i modeli unutrašnjeg uređenja BiH, bit će poznati sutra na trećem panelu, na kojem će se između ostalog govoriti i o konceptu neteritorijalne autonomije kao nužne nadopune modelima teritorijalnog federalizma i konsocijacijske demokracije, na primjeru novog uređenja Javnog RTV sistema BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.