Zenica: Novi protest porodilja zbog kašnjenja naknada

Vijesti 15. dec 201414:11 > 14:21
Fena

Pedesetak majki s djecom s područja Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) danas su ponovno organizirale protest ispred zgrade Vlade ZDK-a i blokirale saobraćaj na Bulevaru kod zgrade kantonalne vlade, tražeći da im se isplate porodiljske naknade.

Nakon razgovora s ministricom finansija Sabinom Heljić majke su ušle u zgradu Vlade i zatražile da razgovaraju s premijerom Munibom Husejnovićem, koji nije bio u zgradi, a nakon toga su izašle na ulicu i blokirale saobraćaj.

Porodilje protestuju jer su posljednju naknadu dobile u augustu, i nakon više puta iskazanog protesta obećano im je da će imati redovne isplate naknada. Nažalost, ministrica finansija danas im je rekla da trenutno nema sredstava za njihove naknade i da je isplata svih naknada neizvjesna.

“Da sve zaostale rate dobiju odjednom je vrlo teško i ne mogu reći kada će biti isplaćene. Međutim, jednu od rata mi smo planirali da isplatimo do kraja godine. To je ono čemu se mogu nadati da će sigurno biti ispoštovano”, kazala je Sabina Heljić.

Po riječima ministrice ukoliko dođe do još jednog sazivanja kantonalne skupštine na sjednici bi se samo trebala potvrditi odluka Federalne vlade o primitku kreditnog zaduženja MMF-a i sredstva će biti operativna.