Mektić javno ismijao Dodika i njegov sastanak s Vučićem

Vijesti 17. mar 201711:36 > 11:41
N1

Aleksandar Vučić je jučer napravio akt sažaljenja i sastao se s Dodikom jer je on dva dana zapomagao, molio i preklinjao Vučića da dođe u Istočno Sarajevo, rekao je Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH.

 Mektić je kazao da je Vučić to odbijao prvi dan, a onda je iz sažaljenja otišao na sastanak koji trajao između 16 i 17 minuta.

Prosto je nemoguće šta je na konferenciji za novinare Dodik izjavio o čemu su razgovarali. Za 16 minuta je razgovarano o problemima u BiH i na način kako Srbija može pomoći BiH u rješavanju, Dodik ga je upoznao s izgradnjom Univerziteta i bolnice, kako je pao tender, otvaranju novih radnih mjesta iako mu u isto vrijeme štrajkuju željezničari jer nemaju plata. Razgovarano je i o projektima koji su već u realizaciji. Na kraju ga je Vučić informisao o održanom Samitu u Sarajevu“, ispričao je Mektić.

On smatra da je Dodik vrlo lukavo održao konferenciju dok je Vučić već bio u avionu, te je mogao pričati o svemu.

Kada se pogleda koje su ovo teme i kakvog karaktera, čini se kao da su razgovarali dva dana, a ne 16 minuta“, komentarisao je Mektić Dodikov nastup pred novinarima.

Predsjednik RS-a je jučer kazao da se u Sarajevu nije održao Samit premijera, jer BiH nema premijera i vladu.

Od čitavog skupa u Sarajevu, zajedničke izjave, Vučićevih poruka, on je primjetio da to nije bio Samit premijera. Omaložavao je skup premijera koji su došli rješavati probleme. Kao da smo mi retardirani i ne znamo da imamo predsjedavajućeg Vijeća ministara. To je njemu najvažnije što je primjetio“, poručio je ministar sigurnosti BiH.

Za Dodika Mektić tvrdi da je persona non grata kod državnog i političkog vrha u Srbiji.

Samo na način zapomaganja Vučić se sažalio, navratio i otišao.

Mektić je u obraćanju novinarima više puta rekao da je nevjerovatno koje je sve teme Dodik nabrojao da je diskutovao s Vučićem u samo 16 minuta.

Pričao je kao da su bili 7 dana na sastanku.”

Za ključnu konstataciju Vučića Mektić je istakao “kako je neophodno i značajno pitanje pomirenja Bošnjaka i Srba i da od toga zavisi sudbina Srba u Srbiji i u Republici Srpskoj.”

To je ključno i na tome trebamo raditi. Rekao bih svim Srbima, Bošnjacima i Hrvatima da ne obraćamo pažnju na nebuloze, urlanja i galamu pojedinaca već da stvaramo pomirenje na svakom koraku. Moramo početi opraštati jedni drugima, ne da zaboravljamo. Istinu treba gajiti čitavo vrijeme i na bazi međusobnog povjerenja i uvažavajući prošlost graditi budućnost.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.