Jasmin Imamović o dešavanjima na Univerzitetu u Tuzli

Vijesti 17. mar 201717:24 > 17:28
N1/ Arhiv

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović se oglasio povodom nedavnih dešavanja na Univerzitetu u Tuzli.

Saopštenje Imamovića prenosimo u cjelosti:

“SDA većina u vlasti TK, predvođena Gutićem, juče je još jednom prevršila mjeru u nedemokratskom načinu vladanja i opet nanijela štetu visokom obrazovanju, a nastavljanjem prakse donošenja „hitnih zakona“, ugrozila pravnu sigurnost građana.

Podsjećam da su Gutićevi i Kukićevi poslušnici, još u ljeto 2016., donijeli Zakon u hitnoj proceduri i njime prekršili Okvirni Zakon o visokom obrazovanju BiH, ukinuli autonomiju Univerziteta u Tuzli, stvorili uslove za smjenu oko 50 profesora, članova Senata, v.d. rektorice, prorektora, dekana, prodekana, generalnog sekretara, direktora Studentskog centra itd. Da bi ih smijenili, imenovali su sebi, u to doba, podobnog v.d. rektora, koji je smijenio pomenutih 50 osoba i krenuo u proceduru o imenovanju novih.

Iako Grad nije nadležan za rad Univerziteta, oglasio sam se 14.9.2016. godine i upozorio na to da će se desiti upravo ovo što se i desilo. Vjerujući da se, osim opasnog i nezakonitog ukidanja autonomije Univerziteta, radi i o udaru na demokratiju, uputio sam apel rektorskim konferencijama, stranim ambasadama, a nekim profesorima saopštio da se trebaju oglasiti, jer, ako dopuste nezakonitu smjenu svojih kolegica i kolega, stići će i njih ista sudbina… Mnogi su tada, kad je trebalo govoriti, na žalost šutjeli.

U septembru 2016. oglasio se i Gradski odbor SDP-a, a poslanik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, Damir Mašić, prikupio je dovoljan broj potpisa članova Parlamenta i pred Ustavnim sudom BiH, u jesen 2016. osporio ustavnost i zakonitost pogubnog kantonalnog zakona.

Dogodilo se ono na šta smo upozoravali: rejting Univerziteta, pao je za 474 mjesta, na fakultetu su se potukli profesori, rektor koji je iz političkih razloga smijenio oko 50 osoba, smijenjen je iz političkih razloga, a da to postigne, Gutić je predložio, a SDA juče izglasala, još gori zakon od prethodnog.

Ponovo apelujem, da se Zakon o visokom obrazovanju TK uskladi sa Okvirnim zakonom o visokom obrazovanja BiH, upozoravam premijera Gutića da kršenjem Okvirnog zakona o visokom obrazovanju BiH, po mom mišljenju, ugrožava cjelovitost pravnog sistema BiH, a praksom hitnih zakona, ugrožava demokratiju.

Pozivam građane da se pridruže Inicijativi za ukidanje kantona, jer primjer vladavine Bege Gutića Tuzlanskim kantonom, najbolje dokazuje da je kantone neophodno ukinuti”, navedeno je u saopštenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.