Počelo suđenje koje je uzrokovalo buru političkih reakcija

Vijesti 17. mar 201719:04 > 21:14
N1

Četiri i pol mjesca nakon uhićenja - optužena oraška devetorka stigla je pred Sud BiH. Brane se sa slobode uz mjere zabrane. Komunikacija s medijima strogo zabranjena. Zadnji na ročište stiže i prvooptuženu u ovom procesu: Đuro Matuzović.

Od studenog do danas, sve je brzo uslijedilo: uhićenje, podizanje, potvrđivanje optužnice. Danas, izjašnjenje o navodima optužnice.

Đuro Matuzović i Ivo Oršolić kazali su : “Časni sude nisam kriv”.

I tako još sedam puta. Na skoro 1.000 strana, Tužiteljstvo u optužnici orašku devetorku tereti za kazneno djelo zločin protiv čovječnosti. Prvooptuženi Matuzović i još trojica – optuženi su i za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika. Prema navodima tužiteljstva, od proljeća 1992. do ljeta 1993. godine, optuženi su u okviru sveobuhvatnog i sustavnog napada usmjerenog protiv srpskog stanovništa svojim djelovanjem prouzročili smrt nekoliko desetaka osoba, dok su stotine protjerani, zatočeni, zlostavljani.

Vesna Senković, sutkinja za prethodni postupak je izjavila: “Za ova djela zaprijećene kazne su od minimalno 10 godina, do kazne dugotrajnog zatvora”.

Tužiteljstvo koje dokazuje krivnju u ovom procesu planira ispitati 142 svjedoka i iznijeti brojne dokaze. Optužena strana odgovara: “Adekvatno ćemo odgovoriti kroz efektivnu obranu i poruka, ovi ljudi su branili BiH”.

Vlado Ademović, odvjetnik Đ.Matuzovića je kazao: “Ove optužbe su dosta široko postavljene, a podržava da su optužnice protiv branitelja BiH neutemeljene i politički motivirane”.

A upravo će taj politički aspekt biti jedan od stubova obrane. U tom kontekstu postavlja se pitanje hoće li onda kompletnu priču bazirati i na činjenicama o kojima se u medijima špekuliralo, a to je da su zapovjedi za djelovanje na pdoručju Orašja stizale stizale iz Zagreba.

“Vrlo je moguće da taj lanac zapovjedanja objelodanimo u okviru dokaznog postupka, ako je on takav bio, onda će to biti okolnosti koju optužbu negiraju u osnovama optužbe”, pojasnio je Adamović.

U prijevodu – Matuzović je i dalje pri stavu kada je uhićen – da svoja leđa neće postavljati za druge. S obzirom na dokaze, svjedoke, navode optužnice, proces bi mogao potrajati godinama. U svibnju bi trebalo početi suđenje, pravosudni proces koji je od dana kada su bivši pripadnici HVO-a uhićeni izazvao buru političkih reakcija kako u BiH, tako i Hrvatskoj.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.