Tragedije na prugama u BiH – odgovornost je na svima nama

Vijesti 18. mar 201716:21 > 19:19
N1

Nesreće na pružnim prelazima u BiH sve su češće. Samo neki od njih su adekvatno obilježeni, a broj žrtava konstantno raste. Stručnjaci kažu odgovornost je na svima, kako na nadležnim tako i na svim učesnicima u saobraćaju.

“Tragična nesreća kod Doboja”, “Pogibija cijele porodice”, “Tragičan povratak sa rođendana”… ovo su samo neki od naslova o saobraćajnoj nesreći u kojoj je stradala kompletna četveročlana porodica. Ovaj nesretni događaj je samo jedna u nizu tragedija na pružnim prelazima u Bosni i Hercegovini.

Prema podacima Željeznica RS i Federacije BiH, u prošloj godini ukupno se dogodilo 13 nesreća, a u 7 naleta voza zbog prelaska pruge na nedozvoljenim mjestima 3 osobe su smrtno stradale.

Jedan od pružnih prelaza u Federaciji BiH, u mjestu Ilijaš kod Sarajeva, ima znak “Stop” ali i Andrijin krst što znači da je djelimično siguran, no ne postoji semafor ali ni rampa.

Nije nikakvo zaprečavanje ni sigurnost nije Andrijin krst i sa znakom Stop…nije za slučaj smanjenje vidljivosti za slučaj snijega. Za slučaj vozača sa smanjenom sposobnosti, starije osobe“, kazao je Ševal Kovačević, sudski vještak za saobraćaj.

Prema analizi Svjetske banke iz oktobra prošle godine, Bosna i Hercegovina od 378 pružnih prelaza aktivno zaštićenih ima svega 48.

Žrtve su ono što nas obavezuje da se ovo stanje popravi – poručuju stručnjaci, dodajući kako je odgovornost na svima, kako na nadležnim tako i na svim učesnicima u saobraćaju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.