Izvještaji koji tjeraju i investicije i turiste iz BiH

Vijesti 18. mar 201717:47 > 19:07
N1

Američki State Department ovih dana proglasio je BiH državom s visokim nivoom prijetnje za SAD i interese američke vlade. Kao razloge navode veliki broj kriminalnih aktivnosti, prijetnje od terorizma. Te stvari su nešto što samo može naškoditi razvoju ekonomije, turizma, te privlačenju investicija u Bosni i Hercegovini.

Bosna i Hercegovina je država koja ima značajne probleme sa kriminalom, sigurnosti u saobraćaju, prijetnjama od terorizma, nasiljem. U detaljnom izvještaju State Department upozorava posjetitelje BiH na ograničenu policijsku i medicinsku zaštitu.

Što se tiče kriminala:

Prosjačenje, džeparenje, provala vozila su prilično dominantni kriminaliteti. Takvi incidenti su uobičajeni pogotovo na turističkim mjestima i u javnom prevozu u Sarajevu i drugim većim gradovima, Banjaluci, Tuzli, Mostaru“, piše u izvještaju.

Od početka godine BiH se nalazi i na crnoj listi država glavnih centara za pranje novca od trgovine drogom. Lista se sastoji od nekoliko desetina država u čijim finansijskim tokovima postoje značajni iznosi novca od trgovine narkoticima ili novca stečenog u drugim vrstama kriminala. Finansijske institucije tih država su, kako je ocijenjeno, ranjive na pranje novca. No, koliko su ovakve ocjene relevantne, te da li i u kojoj mjeri utiču na ekonomiju naše zemlje?

Takav izvještaj neće dovući zdrav kapital u Bosnu i Hercegovinu, već ovakav kakav i sada dolazi, polukriminalni, eventualno kriminalni. A što se turizma tiče, pa i to može biti problem za BiH, rekli smo da se radi o vrsti preporuke a poznato je da američki građani poštuju odluke State Departmenta“, istakao je Goran Kovačević, profesor na Fakultetu za kriminalistiku.

Kada je riječ o zemljama regiona, izvještaji nam nisu baš naklonjeni. Često upozoravaju na sve bližu tačku ključanja permanentne međuetničke, političke i ideološke napetosti. U posljednjem izvještaju upozorenja su izdata i za religijsko i etničko nasilje u BiH, probleme uzrokovane poplavama, te kritičnu infrastukturu.

No, ističe se da turisti iz SAD-a ne trebaju biti zabrinuti zbog organizovanog i nasilnog kriminala, jer takvi slučajevi su izuzetno rijetki, a istaknuto je i da ne moraju biti zabrinuti zbog cyber kriminala. Turisti se upozoravaju i zbog velikog prisustva mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava, kao rezultat minulog rata u BiH. Nadalje, kroz izvještaj se upozorava i na loše ceste.

Ali, to je manja prijetnja po opštu sigurnost, budući da su Sarajevo i BiH proglašeni lokacijama na kojima postoji velika prijetnja od terorizma, koja je usmjerena protiv zvaničnika i interesa SAD-a. Podsjećaju i na nekoliko terorističkih napada, ali i dalje prisutan trend odlazaka na strana ratišta. Na porast ekstremizma nedavno je ponovo apelovala i predsjednica Hrvatske prilikom posjete Neumu.

“Bosna i Hercegovina izložena je i novim izazovima, posebno međunarodnom terorizmu i migrantskoj krizi. Raste broj ekstremističkih zajednica”, izjavila je Kolinda Grabar Kitarović, predsjednica Hrvatske.

Da neosnovane tvrdnje sputavaju razvoj BiH i prije je tvrdio ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić. Priču u kojoj konstantno prikazuje BiH kao nesigurnu zemlju, punu ekstremista, kaže ministar Mektić, hrvatska predsjednica nikako da argumentuje.

“Odakle ona crpi takve zaključke i konstatacije meni nije poznato. Pogotovo mi je čudno otkud je problem migracija na sve to nadodat, kada mi sa migracijama uopšte nemamo problem”, kazao je Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH.

No, ističe se da turisti iz SAD-a ne trebaju biti zabrinuti zbog organizovanog i nasilnog kriminala, jer takvi slučajevi su izuzetno rijetki, a istaknuto je i da ne moraju biti zabrinuti zbog cyber kriminala. Turisti se upozoravaju i zbog velikog prisustva mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava, kao rezultat minulog rata u BiH. Nadalje, kroz izvještaj se upozorava i na loše ceste.

A o oblasti ljudskih prava u zemljama regiona ništa lijepo za čuti. Govor mržnje, diskriminacija manjina, te zastupljenost korupcije građanima u izvještajima skreću pažnju, a sa bh. kursa skreću i investitori i brojni turisti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.