Šta kada je sveštenik u Odboru za prekid trudnoće

Vijesti 19. mar 201716:40 > 18:12
N1

Do desete nedjelje trudnoće žene same odlučuju hoće li zadržati dijete. Od desete do dvadesete odlučuju komisije u koje su uključeni ginekolozi, psihijatri, pravnici, socijalni radnici. Nakon dvadesete konsultuje se i Etički odbor. A, šta ako je član tog Odbora sveštenik i pri tome je stav crkve dobro poznat da se protivi prekidu trudnoće?

Svešetnik je ravnopravan član Etičkog odbora Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

Ovaj odbor zasijeda na zahtjev trudnice i donosi odluku, savjetodavnog karaktera, u slučaju prekida trudnoće, ali nakon petog mjeseca.

Članovi Odbora su ginekolozi, psihijatar, genetičar, pravnik, socijalni radnik ali i sveštenik.

Iz Kliničkog centra napominju da su prvi u BiH osnovali Etički odbor i kažu sve je u skladu sa Helsinškom deklaracijom jer su članovi nezavsni od političke ili ekonomske vlasti.

Etički odbor je formiran odlukom Ministarstva zdravlja i ne sastoji se samo od ljekara. Sastoji se od građanskog lica, sveštenog lica, nevladinog sektora. To je višečlano tijelo koje u ovom slučaju broji 7 članova i u principu donose prijedlog koji ne odlučuje umjesto trudnice, nego trudnica može da prihvati odluku Etičkog odbora i ne mora“, komentarisao je Mirko Stanetić, direktor UKC RS.

Trudnice traže prijedlog odbora kada se na osnovu medicinskih indikacija utvrdi da su životno ugrožene ili da se može očekivati da se dijete rodi sa teškim zdravstvenim posljedicama, ukoliko se radi o silovanju ili incestu.

Da je u tim slučajevima bitna podrška odbora slažu se i u Helsinškom parlamentu građana ali ne vide razlog da u tome učestvuje svešteno lice. Ocjenjuju da je ovo uvođenje sveštenstva, na mala vrata, u institucije gdje im nije mjesto.

Sporno u ovom slučaju je sastav tog etičkog tijela gdje ja zaista mislim da sveštenim licima, čija uvjerenja i pogledi na život su potpuno drugačiji od građanskih sekularnih, nije mjesto u jednom takvom odboru“, izjavila je Dragana Dardić iz Helsinškog parlamenta građana Banjaluke.

Iz nevladinog sektora navode da je uvođenje sveštenstva u javne institucije nedopustivo. Napominju i to da je u bh. društvo od tri konstitutivna naroda sa različitm vjeroispovjestima. Sa druge strane iz ove zdravstvene ustanove ističu da nema amoralne religije, te da je mandat članova četiri godine i da nije isključeno da u sljedećem sastavu neće biti rabin ili imam.

Kada je pitanje rizične trudnoće, očekujemo da ljekari o tome govore. Da struka kaže a ne da Božiji izaslanik na zemlji odlučuje o tome šta je grijeh a šta nije grijeh. I što je najstrašnije, sjedi u Etičkom odboru u zemlji koja je Ustavom sekularna zemlja“, kazala je Lana Jajčević iz udruženja Udružene žene Banjaluke.

Etički odbor je tijelo koje bi trebalo da donese odluku bez ikakvog pritiska. Nijedna od religija nije amoralna i pitanje da li je pravoslavni ili katolički pop, hodža ili rabin je pomalo besmisleno“, istakao je Mirko Stanetić, direktor UKC RS.

Članovi Etičkog odbora ne dobijaju novčanu naknadu, ne razgovaraju sa pacijentima i do sada su jednoglasno donijeli 23 odluke. Međutim, sveštenik Pravoslavne crkve, koji je član Odbora, nije prisustvoao nijednom zasijedanju do sada.

U ovoj zdravstvenoj ustanovi pacijenti imaju pravo zahtijevati da im dođe svešetno lice bez obzira na religiju. Menadžment ne isključuje mogućnost da u narednom periodu svojim korisnicima obezbijedi prostoriju gdje će se moću obavljati različiti vjerski obredi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.