Rahmanović: Prlić i dr. jedan od najvećih postupaka Suda

Vijesti 19. mar 201719:37 > 19:46
N1

Iz Haga se u Dnevnik N1 javila Faida Rahmanović novinarka Agencije Sense, koja je pratila suđenje šestorica zvaničnika takozvane Herceg-Bosne.

Sutra počinje rasprava o žalbama u slučaju Prlić i drugi, a o tome kakva je sada procedura u drugom stepenu i kada se eventualno može očekivati presuda, Rahmanović je za N1 kazala: “Procedura je uobičajena kao i u svim dosadašnjim slučajevima. Nakon prvostepene presude, koja je donesena prije nekoliko godina, sada slijedi žalbena rasprava pa presuda. Žalbena rasprava je zakazana za ponedjeljak a završava za otprilike sedam sudskih dana, što znači da će se nastaviti i sljedeće sedmice u ponedjeljak i utorak. Svaki optuženi iznosi svoju argumentaciju i svako će imati na raspolaganju jedan dan, ali ne cijeli dan, s obzirom da će nakon što odbrane svih optuženih iznesu svoju argumentaciju, i tužilaštvo imati priliku da odgovori na tu argumentaciju. Poslije će uslijediti replike i tako sve do sljedećeg ponedjeljka, odnosno utorka kada će tužilaštvo iznijeti svoje argumente i rasprava će biti zaključena. Ukoliko optuženi žele da iznesu neko svoje viđenje, imaće priliku da se po posljednji put, najvjerovatnije, obrate žalbenom vijeću u ovom predmetu. Presuda se očekuje u novembru 2017. godine, no nije sigurno ni da će biti donesena kad je rečeno, ali u svakom slučaju ovo je jedan od najvećih postupaka pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju. Trajao je jako dugo i izvedeno je jako mnogo dokaza i vjerujem da će javnost sljedeće sedmice imati sliku koliko je opsežan i velik taj predmet“.

Odbrana najavljuje da će bazirati samu svoju žalbu na obaranju teze potvrđene u prvostepenoj presudi a to je da je šestorka djelovala u udruženom zločinačkom poduhvatu na čijem čelu su bili Tuđman i Šušak.

Svi optuženi su se žalili i po svim tačkama optužnice oni će tražiti oslobađajuće presude po svim tačkama optužnice koji se terete za zločine počinjene na području Herceg-Bosne, uključujući i udruženi zločinački poduhvat i presudu po kojem su šestorica optuženih bili dio udruženog zločinačkog poduhvata na čelu sa trojicom bivših hrvatskih zvaničnika. Vjerujem da će najviše pažnje biti posvećeno upravo ovoj tački optužnice pošto je prvostepena presuda vrlo jasna u pogledu dijela koji se odnosi na oružani sukob, odnosno presuđeno je da je sukob u BiH, odnosno sukob između Armije BiH i Hrvatskog vijeća odbrane uključivao i hrvatsku vojsku, odnosno Hrvatsku i dakle vjerujem da će i o tome svako pojedinačno u danima koji slijede iznijeti svoju argumentaciju. Optužba će tražiti veće kazne pošto je tužilac uvjeren da je izneseno dovoljno dokaza da se  ove presude potvrde i ne samo potvrde nego i da se optuženima odmjere strože kazne umjesto 20 i 25 godina do 35 godina i tako dalje“, komentarisala je novinarka Rahmanović iz Haga u programu televizije N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.