Potvrđena optužnica protiv Čauševića, odbijena za Sadikovića

Vijesti 20. mar 201714:22 > 14:25
CIN

Kako saznaje N1, Sud Bosne i Hercegovine dostavio je advokatu Kemala Čauševića, Asimu Crnaliću, potvrđenu optužnicu. Optužnica je, naime, potvrđena u odnosu na Kemala Čauševića i Sedineta Karića, a odbijena u odnosu na Anesa Sadikovića. Advokat Crnalić potvrdio je za N1 da je takvo rješenje od Suda Bosne i Hercegovine dobio prošle sedmice.

“U rješenju suda stoji naznaka da se optužba potvrđuje u odnosu na Kemala Čauševića i Karića, a odbija u odnosu na Anesa Sadikovića zbog toga što nije saslušan za inkriminacije koje mu se ovom optužbom stavljaju na teret. On se izjašnjavao ranije za druga djela, a ne za djela koja mu se ovom optužnicom stavljaju na teret, to je bilo stajalište sudije za prethodno saslušanje. Očekujem uskoro izjašnjenje o krivnji, a prigovor na optužbu poslaću uskoro” , kazao je za N1 advokat Crnalić.

Kako saznajemo, sudija za prethodno saslušanje u ovom slučaju bio je sudija Suda BiH Branko Perić. U Sudu BiH kazali su za N1 da je odluka donesena, ali da će biti objavljena kada je dobiju sve strane u postupku. Podsjećamo, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine 17. februara ove godine podiglo je optužnicu protiv Kemala Čauševića, Anesa Sadikovića i Sedineta Karića.

Optuženi Čaušević Kemal tereti se da je novac pribavljen činjenjem kaznenih djela, bez kreditnog zaduženja, stavljao u legalne tokove kupovinom većeg broja skupocjenih nekretnina i zemljišta u Sarajevu i okolici u iznosu od oko 1,2 miliona KM. Navedene nekretnine su blokirane na zahtjev tužiteljstva i prema Sudu BiH je upućen prijedlog za oduzimanje imovine stečene izvršenjem kaznenih djela.

Također, optuženi Čaušević Kemal, dodatno se tereti da je zloupotrijebio službeni položaj i poduzećima koja su učestvovala u proceduri javne nabavke za usluge štampanja kontrolnih markica na vrijednosnom papiru, za potrebe UIO BiH, omogućio nezakonitu uplatu sredstava u iznosu od oko 200.000 KM, zbog navodne štete nastale u konkurentskom postupku, iako stvarne štete nije bilo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.