BiH od posebnog značaja za TIKA-u

N1

Turska razvojna agencija (TIKA) danas radi u 120 zemalja svijeta. Ove godine TIKA proslavlja 25 godina od osnivanja. Ova agencija direktno je vezana za Vadu Republike Turske.

Kako je kazao zamjenik predsjednika TIKA-e Birol Cetin, u 54 zemlje svijeta imaju urede i kancelarije, a u 66 zemalja aktivno djeluju.

“Realizujemo projekte u više od 100 zemalja svijeta. Naša kancelarija u Bosni i Hercegovini djeluje punih 20 godina. Od dana osnivanja realizovali smo oko 800 projekata u BiH. Nastavljamo sa realizacijom projekata i ove godine. To su projekti iz zdravstva , kulture, infrastrukture, obrazovanja, a ove godine ćemo imati projekte i iz umjetnosti. BiH je posebno za nas značajna, zauzima posebno mjesto u našoj insitituciji. Dijelimo sa vama zajedničke korijene“, poručio je Cetin u ubraćanju bh. novinarima u Ankari.

Dodao je da su bilateralni odnosi između Turske i BiH na jako lijepom nivou.

“Razvijamo jako dobre odnose sa zemljama regiona. Zbog čega smo toliko aktivni? Naš temljeni cilj je utvrđivanje dobrih prijateljskih i susjednih odnosa sa zemljama Balkana i jugoistočne Evrope. Nakon dobrog upoznavanja uslijede jako lijepi projekti. Nastojimo kroz realizaciju projekata utvrditi i dobre odnose sa vašim zemljama. Mi smo insitucija koja gradi mostove prijateljstva između zemalja”, dodao je Cetin.

On je poručio da realizuju mnoge projekte širom svijeta.

“Poseban značaj pridajemo edukaciji i projektima razmjene znanja i iskustava”, kazao je Cetin.

U posljednjih trinaest godine uradili su 17.000 projekata. Uloženo je 6,4 milijarde dolara.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.