Mladić tražio izlazak na slobodu: Donosimo detalje zahtjeva

Vijesti 21. mar 201716:22 > 16:39
Screenshot YouTube

Haški optuženik Ratko Mladić zatražio je od Haškog tribinala hitno privremeno puštanje na slobodu radi liječenja, zbog komplikovanog i teškog zdravstvenog stanja, potvrdio je njegov sin Darko Mladić.

Mladić je podnio hitan zahtjev za privremeno puštanje na slobodu, a jedan od razloga je “pokušaj borbe protiv sve lošijeg zdravstvenog stanja”.

Hitni zahtjev je podnesen na vanrednoj i hitnoj osnovi. Najbitniji razlozi privremenog puštanja na slobodu su pokušaj borbe protiv sve lošijeg zdravstvenog stanja Mladića svim medicinski priznatim metodama i pokušaj usporavanja degradacije pomenutog zdravstvenog stanja, omogućavanja optimalnih uslova za njegov oporavak i osiguravanja da život  Mladića ne bude ugrožen nemedicinskim uslovima. Pokazalo se da medicinska, i njega okruženja koju Mladić dobija u pritvoru nije bila dovoljna posljednjih šest godina kako bi se zaliječilo, spriječio napredak ili smanjio rizik koji predstavljaju nekoliko bolesti koje mogu imati ozbiljne zdravstvene posljedice“, navedeno je u zahtjevu. 

Mišljenje je podržalo nekoliko specijalista iz više polja medicine, navodi se u zahtjevu.

Sve u svemu, medicinski dokazi, koje podržava nekoliko mišljenja specijalista iz više polja medicine, ukazuju da je zdravlje Mladića ozbiljno ugroženo hroničnim i novim bolestima koje, logično, još više pojačavaju uslovi njegovog produženog pritvora“.

Dodaje se da je jedna medicinska ustanova već ponudila pomoć.

Medicinska ustanova koja je sama ponudila pomoć već je pronađena. Također imamo stalnog člana Vijeća Sigurnosti Ujedinjenih Nacija koji je pristao da ugosti gospodina Mladića u svrhu njegovog liječenja, i koji je ponudio potrebna uvjeravanja o poštovanju svih uslova koje bi postavio Tribunal za privremena puštanja na slobodu“.

Slijedeći Pravilo 31 Pravilnika o pritvoru, medicinski tim od dva ljekara iz Ruske Federacije pregledao je Mladića 2015. godine. Observacije i nalazi ruske medicinske delegacije su zabrinjavajuće, kada je u pitanju kvalitet medicinske njege Mladića, a pronađene su greške u vođenju medicinske dokumentacije, u liječenju, te standardu njege i mogućnosti crpljenja svih dijagnostičkih testova koji nisu urađeni, a za kojima je bilo potrebe, s obzirom na stanje Mladića. Liječnici su preporučili trenutno premještanje, kliničke i laboratorijske kontrole i instrumentalne preglede u njihovoj instituciji kako bi se sačuvalo zdravlje Mladića, s obzirom na rizičnu kategoriju u koju spada“, navedeno je u zahtjevu.

“Osigurati da će se pojaviti na Sudu”

Također, u zahtjevu se navodi da će se osigurati da se haški optuženik Ratko Mladić pojavi na Sudu.

Zbog toga što Mladić uživa pravo presumpcije nevinosti, njegovo zadržavanje u pritvoru ne bi smjelo imati karakter kazne, već bi trebalo samo osigurati da će se branjenik pojaviti na sudu. Budući da presumpcija nevinosti važi i za period između završnih riječi i izricanja presude, ne postoji nijedan razlog da on ostane u pritvoru. Nadalje, priroda optužbi i potencijalna visina eventualne kazne ne mogu biti temelj odbijanja privremenog puštanja na slobodu. Težina optužbi sama po sebi ne smije usloviti duže periode pritvora. Privremeno puštanje na slobodu u iščekivanju presude dozvoljeno je u drugim slučajevima pred ovim tribunalom, najpoznatiji slučaj je slučaj Prlić i ostali“, navedeno je u dijelu zahtjeva koji je inače napisan na 23 stranice.

U pravilu 65 pravilnika o zahtjevima za privremeno puštanje na slobodu, sam Tribunal tvrdi da ugroženo zdravlje pritvorenika može biti baza za odobrenje zahtjeva.

Tužilaštvo Haškog tribunala tereti Mladića za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovnika Sarajeva za vrijeme opsade granatiranjem i snajperskom vatrom, te za uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, sve u periodu od 1992. do 1995. godine.

Prema onome što je ranije saopćio Haški tribunal, prvostepena presuda u predmetu Mladić trebala bi biti donesena do novembra ove godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.