SNSD-ovci blokiraju Parlament, nemaju problem sa komisijama?

Vijesti 21. mar 201718:50 > 19:18
N1

Nema jasnih naznaka kada će profunkcinirati rad institucija Bosne i Hercegovine. Čeka se odluka hoće li i kako zastupnici SNSD-a sudjelovati u radu sjednice Zastupničkog doma BiH zakazane za srijedu. U međuvremenu nije održana sjednica Doma naroda, a nije zakazana ni nova sjednica Predsjedništva BiH.

Danas prisutan, juče ne. SNSD-ovac Nebojša Radmanović učestvovao je u radu parlamentarne komisije u institucijama BiH. U istu ovu salu na sjednicu Doma naroda juče nije došao. Odbio je dati izjavu za medije i objasniti situaciju.

Pojedine komisije tematika su koja odgovara predstavnicima SNSD-a, ali ne i sjednice državnog parlamenta još od zahtjeva za pokretanje postupka revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid – i to u skladu sa zaključcima Narodne Skupštine Republike Srpske.

“Dejtonski mirovni sporazum nije jelovnik da iz njega neko uzima ono što mu odgovara, a da odbacuje ono što mu navodno ne odgovara. To je paket koji funkcionira na nekoliko principa. Prvi princip je kontinuitet Republike Bosne i Hercegovine, kontinuitet države Bosne i Hercegovine. Jedan od principa je i entitetska struktura BiH. Nije moguće pozivati se na prava na entitetsku strukturu, a zanemarivati funkcionisanje institucija BiH”, kazao je Šefik Džaferović, poslanik SDA u Paralmentu BiH.

Klub poslanika SNSD-a tek će odlučivati o tome hoće li i kako učestvovati u radu sjednice u četvrtak.

“Tako da ne mogu ovog momenta potvrditi ništa više od toga što sam vam sada rekao i reći to da će poslanici SNSD-a poštovati odluke Narodne skupštine Republike Srpske koje se odnose na krizu nastalu u BiH kao posljedicu zahtjeva za reviziju tužbe Međunarodnom sudu pravde u Haagu”, otkrio je Lazar Prodanović, poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH.

“Blokadu Predsjedništva BiH je napravio Bakir Izetbegović, blokadu rada Paralamentarne skupštine napravio je SNSD. Pitajte ih neka vam oni odgovore na ta pitanja. Što se nas tiče smatramo da se blokadama ptanja ne mogu riješiti, politički ćemo uvijek iznijeti jasan stav da svi oni koji uzimaju sebi za pravo da djeluju van institucija, moraju da shvate da se moraju vratiti u institiucije BiH, da mi kao predstavnici srpkog naroda imamo svoja prava”, dodao je Borislav Bojić, poslanik SDS-a u Paralmentu BiH.

U programu N1 Bojićev kolega, SDS-ovac Ognjen Tadić, pričajući o funkcionisanju vlasti išao je i dalje kazavši da SDS treba izaći iz ovakvog “voza”.

Osnovna plata bosanskohercegovačkih parlamentaraca je četiri i po hiljde maraka. Međutim, ukupna primanja poslanika i delegata u konačnom zbiru nerijetko dosežu sumu od 7.000 – 8.000 maraka – zbog – paušala, naknada za topli obrok, za odvojeni život, za troškove smještaja, posjete porodici, troškove reprezentacije, mobilnih telefona, službenih putovanja.

Za beneficije su svi, a posao se nagomilava. Dom naroda posljednju sjednicu imao je 1. februara – prije gotovo dva mjeseca. Ni Predstavnički dom nije održao onoliko sjednica koliko je dogovoreno – dvije mjesečno. Još uvijek nije zakazana ni nova sjednica Predsjedništva BiH. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.