"Svi kradu šumu, od pojedinaca do institucija"

Vijesti 22. mar 201718:14 > 20:10
N1

Nakon trostrukog ubistva u Donjem Vakufu uhapšene su četiri osobe za koje se sumnja da su pomogle napadaču Sabahudinu Habibu. Habib je, sumnja se, ilegalno sjekao šumu. Do tragedije je došlo jer nije dozvolio izvoz šumske građe trojici službenika Kantonalne šumarske uprave SBK-a, na koje je pucao iz automatske puške.

Tri osobe su izgubile živote, a nadležne institucije proteklih osam godina nisu našle rješenje kako zakonski urediti ovu oblast.

Nadležni se godinama dogovaraju ko će i kako upravljati šumskim resursima, ko će i koliko od njih ubirati prihode. Država godišnje zbog ilegalne sječe gubi milione, prirodno bogtastvo, a od jučer i ljudske živote. Šumama gospodare kantoni ili pojedinci, krade se samostalno, grupno, neplanski i organizovano. Šuma se ne obnavlja, niko ne brine o klizištima, erozijama, čak ni o poplavama koje su 2014. najviše pogodile područja gdje je ilegalna sječa bila najučestalija.

“Šumu kradu svi, kradu je državna preduzeća, privatna preduzeća, preduzeća s državnim blagoslovom, pojedinci vi imate zakonom predviđene zatvorske kazne prilikom krađe nekoliko kubika, a kamoli stvari koje se nama redovno dešavaju jednostavno izgleda da mnogima odgovara ovakvo stanje”, kazao je Anes Podić, Udruženje Eko akcija.

Federalni zakon je u proceduri je svako malo, proteklih osam godina. Ne donosi ništa novo, kaže direktor BH šuma Ahmet Sejdić. Nastavak je agonije i uništavanja, a od njega koristi imaju samo politički subjekti.

“To je organizovani kriminal na nivou institucija Federacije od Ministarstva pa do Parlamenta gdje klubovi određenih stranaka ne žele stručno rješenje, ne žele trajno rješenj. Žele da zadovolje lokalne zajednice, više kantone i lobije”, poručio je Sejdić.

Kantoni žele zadržati patronat, kažu pojedini zastupnici u Parlamentu. Razlog, organizovana, ilegalna zarada.

“Srednji nivo vlasti zadržava neustavno i nelegalno prava nad upravljanjem prirodnim resursima. Imamo takvu situaciju. Žalosno je da nemamo inspektore u općinama koji mogu sankcionisati i uočiti takve probleme na vrijeme i da spašavamo šume”, istakla je Jasmina Zubić, SDP.

Opširnije u prilogu Adise Imamovića.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.