Kada Hotić: Svijet je 1992. unaprijed žrtvovao Bošnjake

Vijesti 23. mar 201711:38 > 11:40
N1

Kada Hotić iz Udruženja Majke enklave Srebrenica i Žepa kazala na pres konferenciji je kazala da su žrtve očekivale pravdu revizijom presude po tužbi BiH protiv Srbije

“Svijet je digao halabuku, digli se Srbi, Hrvati – svi protiv. Digli se Bošnjaci, kažu dovest će do rata. Rat nam je ovo napravio. Bez presude – ‘ko je kosio, ko vodu nosio’, ko je žrtva, a ko agresor nema pravde”, kazala je.

“Izgubio Softić mandat – dat ćemo mu opet. Što Dragan Čović nije odlučio većinu u Predsjedništvu BiH zbog pravde”, pitala je.

“Na početku rata svijet nam je stavio embargo, zbog Bošnjaka. Unaprijed su nas žrtvovali i osudili na smrt. Mislili su da nas neće biti. Sada nam satavljaju embargo na pravdu”, ocijelila je.

Pozvala je Bošnjake koji su sve ovo kritikovali – da se osvijeste.

“Kakvu državu hoćemo? S kim to živimo? Jesmo li narod, ili kolateralna šteta. Mi smo većinski narod u BiH. Najviše smo stradali i pravda mora izaći na vidjelo”, kaže.

Tvrdi da je Srbija odgovorna i za agresiju od 1992. do 1995. i da je ona sama očevidac toga.

“Preživjela sam Srebrenicu, bila sam kada su nas bombardovali avioni iz Srbije, 36 puta. A nije učestvovala u ratu? Zna se ko naređuje da avioni lete. Sve to svijet zna, a neko je dobro lobirao da se ta tužba odbaci i ne dođe tamo gdje je poslata. Nismo mi budale”, izjavila je Hotić.

“Narode, ovo je nepravda”, završila je svoj govor uz obećanje daće naći stručnjake, kojima je stalo do pravde.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.