Haški sud se boji da Mladića ne zadesi sudbina Miloševića

Vijesti 23. mar 201717:19 > 19:08
N1

Sutra se obilježava godina dana kako je Haški sud u prvostepenom postupku bivšeg predsjednika RS-a Radovana Karažića osudio na 40 godina zatvora za genocid u Srebrenici i druge ratne zločine u Bosni i Hercegovini. Haški sud će odlučivati i po Zahtjevu odbrane Ratka Mladića za privremeno puštanje na slobodu zbog lošeg zdravstvenog stanja.

Nakon godina i godina bijega, Ratko Mladić, najtraženiji bjegunac, već skoro šest godina nalazi se iza zidina pritvorske jedinice u Shevingenu. U samoj završnici sudbenog procesa Mladić bi ove rešetke zamjenio privremenom slobodom i to u Rusiji. Razlog – loše zdravstevno stanje.

“Zdravlje Mladića se nalazi u takvoj fazi da ulazi u polje visokorizičnog bolesnika”, kazao je Mladićev odvjetnik.

Iz Tribunala poručuju da optuženi Mladić kao i svi ima adekvatnu zdravstvenu skrb u skladu s međunarodnim pravom. I sam optuženi je u sudnici ovoga suda u nekoliko navrata zahvalio liječnicima u Nizozemskoj i protvorskoj jedinici na dobroj zdravstvenoj skrbi. No sudbeno vijeće bit će na mukama.

“Postoji velika nervoza na sudu zato što ne žele da se dogodi oni što se dogodilo Miloševiću i da im jedan važan optuženik umre u pritvoru. Ali ja u svakom slučaju ne očekujem njegovo puštanje”, podsjetila je Iva Vukšić.

U povijesti će ostati zapisano da je Slobodan Milošević bio optužen, nikada i osuđen. Ovih činjenica svjesna je i sama obrana.

“Siguran sam da tribunalu nije stalo da tragičnog dočeka kraj presude i vjerujem da će se izaći u susret obrani generala Mladića i omugućiti mu adekvatan liječnički tretman i zaštita života”, istakao je Miodrag Stojanović, odvjetnik Ratka Mladića.

A upravo je Mladić 90-ih godina za žrtve u BiH bio gospodar života i smrti.

Više u prilogu Vlade Marić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.