"Zašto je Zvizdić toliko dugo štitio Jusića?"

Vijesti 23. mar 201717:51 > 19:07
N1

Za smjenu Seada Jusića, zamjenika državnog ministra odbrane, glasalo je dvadeset poslanika u Parlamentu BIH. Prije toga, većina poslanika odbila je zahtjev za smjenu ministarke Pendeš i njenog zamjenika Jerinića.

O zahtjevu za Jusićevu smjenu, zbog toga što je potpisao odluku o učešću pripadnika Oružanih snaga BiH na obiježavanju Dana Republike Srpske, treba odlučivati i Dom naroda. No, nije izvjesno kada jer je rad tog tijela trenutno u zastoju.

Zahtjev za smjenu Seada Jusića treba i na stolove delegata Doma naroda državnog parlamenta. Nije izvjesno kada jer nova sjednica još nije zakazana. Nije poznato ni hoće li se na nju doći delegati srpskog naroda, iz SNSD-a i DNS-a. Njihovim nedolaskom posljednja je sjednica odgođena. Poslanicima SBB-a nije jasno zašto se predsjedavajući Savjeta ministara BiH od janura oglušio o inicijativu Fahrudina Radončića za Jusićevu smjenu. S druge strane, Jusić kaže da bi i danas uradio isto – potpisao odluku o učešću Oružanih snaga BiH na obilježavanju Dana Republike Srpske.

“Predsjedavajući je na naše čuđenje danas rekao da čeka neki Izvještaj, evo Predstavnički dom, dom građana je ocjenio da nema potrebe čekati bilo kakav izvještaj tako da ne znam šta je gospodin Zvizdić čekao, zašto je toliko štitio gospodina Jusića nakon onih njegovih aktivnosti”, kazao je Damir Arnaut, poslanik SBB BiH u Parlamentu BiH.

Rekonstrukciju Savjeta ministara BiH zahtjevima za smjenu ministarke Pendeš i oba njena zamjenika potpisuju poslanici DF-a i SDP-a.

“Nažalost nisu svi smijenjeni zbog različitog glasanja političkih stranaka koje predstavljaju parlamentarnu većinu. Međutim, suština je u tome da nakon takvog kršenja i zakona i Ustava jasno je da u svakoj demokratskoj i pravnoj državi moraju postojati određene sankcije”, poručio je Denis Bećirović, poslanik SDP-a BiH u Parlamentu BiH.

A u sjeni zahtjeva za smjene, oštre optužbe na relaciji SNSD – SDS. Iz SNSD-a, čiji se poslanici ni ovaj put nisu pojavili na sjednici Predstavničkog doma, optužuju SDS za poltronski odnos prema Bakiru Izetbegoviću i SDA. S druge strane, SDS uzvraća zaključkom da SNSD ruši institucije BiH, interese Republike Srpske i Dejtonski sporazum.

“Danas je SNSD pokazao da im je ljubav prema Republici Srpskoj, 9. januaru, tradiciji Republike Srpske ravna kilogramu pečenja koju žderu dole u restoranu dok smo ovdje imali salve optužbi na Mladena Ivanića, na 9. januar dok su dozvolili ovakav ishod”, kazala je Aleksandra Pandurević, poslanik SDS-a u Parlamentu BiH.

“Građani Republike Srspke nisu izabrali SDS da vrše vlast u institucijama BiH. SDS je izabrao Bakir Izetbegović i koalicija, a ne kako kaže Šarović briselska, nego Bakirova koalicija. I potpuno je vidljivo da osim činjenice da ne poštuju zaključke Narodne skupštine Republike Srpske niti institucije RS, nažalost, ne poštuju ni stavove porodica poginulih, zarobljenih, logaraša”, dodao je Staša Košarac, poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH.

Sve dok Predstavničkim domom predsjedava Šefik Džaferović poslanici SNSD-a neće dolaziti na sjednice zbog, kako su istakli, njegove sporne ratne prošlosti. Osim toga, ovi poslanici slijede i zaključke Narodne skupštine Republike Srpske o štićenju vitalnih interesa entiteta nastale nakon zahtjeva za pokretanje postupka revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.