Džakula: Ponosan sam na svoju doktorsku disertaciju

Vijesti 24. mar 201708:54 > 09:04
N1

Gost Novog Dana bio je Miro Džakula, direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Prihodi od indirektnih poreza u prva dva mjeseca 2017. godine iznosili su 992 miliona KM i veći su za 21 milion KM u odnosu na isti period 2016. godine kada su iznosili 971 million KM.

Uprava je naplatila 21 milion više u odnosu na 2016. godinu, a rezultati su impresivni. Kada pričamo o raspodjeli, onda se pored svih obaveza na jedinstvenom računu drži 10% rezervi, a ostali iznosi su raspoređeni FBiH, RS i Brčko distriktu. Brčko distrikt dobija više novaca nego što mu pripada u krajnjoj potrošnji. Da bi se prikupili neizravni porezi potrebno je imati kvalitetnu zakonsku regulativu, a i morate se kroz dodatan rad i povećanje porezne discipline angažirati. Poznato je da se UIO zalaže za transparentnost u radu i preveniramo sve oblike korupcije, kriminala i izbjegavanje plaćanje poreza. Tu su institucije države koje trebaju prevenirati, sankcionirati i kažnjavati one koji ne plaćaju poreze“, rekao je Džakula.

On je istakao da je plaćanje poreza je civilizacijsko dostignuće.

To je novac koji se izdvaja za funkcionisanje svih nivoa vlasti u BiH koji su potrebni da bi jedna država funkcionisala.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH dovodila se u vezu sa policijiskim akcijama, pa je tako između ostalog u akciji Pandora koja je počela 2014. godine kada su uhapšene 54 osobe, a među njima i Zdravko Cvjetinović, pomoćnik direktora Sektora za carine UIOBiH, te Alija Mešić, šef Carinske ispostave Sarajevo. Prije nekoliko mjeseci, u akciji Rampa uhapšen je uposlenik Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Kako se sankcionišu ova krivična djela u Upravi, jesu li ove osobe vraćene na posao?

Treba se odrediti i utvrditi relevantne činjenice i kroz sudski postupak utvrditi je li kriv ili nije. Džakula nije nikoga vratio, već su institucije vratile ljude na posao koji su izabrani javnim konkursima. UIO čini sve da se preveniraju sve nezakonitosti”, izjavio je Džakula.

Taufik Keč, stalni sudski vještak iz oblasti carinske politike, kaže da na kriminal u Upravi za indirektno oporezivanje BiH upozorava još od 1998. godine. Koliko ima istine u ovim tvrdnjama danas kada ste Vi čelni čovjek ove institucije, pošto znamo da je bivši direktor, Kemal Čaušević umiješan u nekoliko afera.

Nisam čitao šta je Keč izjavljivao i koji su njegovi stavovi i dokazi za te tvrdnje. U UIO želimo raditi transparentno, sva dokumentacija i aktivnosti su na dispoziciji svima u BiH. Želimo napraviti instituciju od povjerena svih u BiH“, odgovorio je Džakula za N1.

Zastupnici u Državnom parlamentu dobili su anonimno pismo u kojem ih se izvještava da je Džakulin doktorski rad plagijat. Slično pismo ranije je dobila i SIPA, kao i Državno tužilaštvo.

Činjenica je da je priča pokrenuta prije 2,3 godine, dostavljeno svim instuticijama i da će biti dostavljena svakom građaninu BiH. Drago mi je da su vidjeli o kakvoj se disertaciji radi, ja sam ponosan na nju. Istina, propuštene su 2-3 fus note. Ko želi, može vidjeti moju doktorsku disertaciju. Otvoreno tvrdim, ponosan sam na nju, urađena je po svim pravilima strukture“, kazao je Džakula.

Počela je rekonstrukcija i izgradnja novog međunarodnog graničnog prijelaz Ivanjica, između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske,a s kojom se kasnilo tri godine.

GP Ivanjica zbog neriješenih vlasničkih odnosa bio je predmet rad UIO, a zahvaljujem se i Vladi FBiH. Upetljali smo se u ono što je karakterisitika BiH, neriješeni imovinsko-pravni odnosi. Ivanjica je granični prijelaz za uvoz i izvoz dobara i zaslužuje bolje uslove. Rok izgradnje je 180 dana, a nadam se da ćemo do 1.7. imati otvaranje savremenog graničnog prijelaza“, smatra direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.