Bukić iz Melbourna za N1: Neizbježna povezanost s IS-om

Vijesti 15. dec 201422:32 > 22:52
N1

Za Dnevnik N1 televizije uživo iz Melbournea se javio urednik SBS radija na bosanskom jeziku Amir Bukić povodom talačke krize koja se desila u Sydneyju.

Na pitanje kakvim informacijama raspolaže, kao i da li su građani još u šoku zbog onog što se dešavalo prethodnih sati, Amir Bukić je rekao: “Svi građani Australije su jutros upalili svoje prijemnike kako bi vidjeli šta se dešava sa situacijom. Sinoć sam do 1 sat pratio situaciju i nisam pretpostavljao da bi se mogla ovako završiti s obzirom da je policija radila vrlo strpljivo sa otmičarom i iskoristili su sve mogućnosti da niko ne bude povrijeđen tokom ove krize. Nažalost, troje je poginulo, ima i povrijeđenih. Policija je osjetila da je otmičar bio umoran i htjeli su da iskoriste tu priliku. Što se tiče građana, jutros na svim medijima u Australiji govorili su da je danas sasvim ‘normalan’ dan. Dosta je stručnjaka koji su govorili o mentalnom stanju Man Monisa. Po svim ovim kriminalnim radnjama koje su vezane za njegovo ime i naravno o tome da li se ovo moglo spriječiti”.

Vezane vijesti

“Što se tiče samih imena, od prvog momenta kada je australska javnost čula za dešavanja u Sydneyju, nije se uopšte govorilo o detaljima onih koji su zatočeni. Naravno, njihove porodice su obaviještene, međutim još nisu izašli detalji o onima koji su nažalost izgubili živote, ni o povrijeđenima. Tako da je prerano govoriti o tome. Policija je od prvog momenta birala sa svim informacijama koje idu u javnost, tako je i samo ime otmičara objavljeno zvanično 10 do 12 sati nakon što se zabarikadirao u lokalu”, kazao je Bukić na pitanje šta je sa bh. državljanima koji žive u Sydneyju.

“Ima nekoliko gledišta. Socijalni mediji jednostavno su preplavljeni sa osudama onoga što se dešava i u priličnoj mjeri neizbježna je povezanost sa Islamskom državom, s obzirom da je Monis stavio islamsku zastavu u lokalu. Pokušava se ući u sve probleme koje je imao posljednjih nekoliko godina, kao i da li se moglo sve spriječiti i ono što je sigurno je da je bilo da se kriza završi za što manje žrtava”, izjavio je Bukić za N1 televiziju o posljedicama koje će ova kriza ostaviti na stanovnike Australije.