Studenti iz BiH u najboljim svjetskim firmama na praksi

Vijesti 22. sep 201411:51 > 12:03
Anadolija

Bh. studenti koji su uvidjeli važnost iskustva u poslovnom svijetu odlaze na prakse u različite države svijeta, gdje pored profesionalnog iskustva ujedno unaprijede i poznavanje stranih jezika, a stiču i nove prijatelje.

Građani Bosne i Hercegovine dobro su upoznati sa jednim od najvećih problema bh. ekonomije, a to je velika stopa nezaposlenosti, posebno mladih osoba. Mladi ljudi, uprkos fakultetskom obrazovanju, poznavanju stranih jezika i drugim kapacitetima koje posjeduju, prolaze kroz težak period posebno kada traže prvo zaposlenje, jer većina kompanija zahtijeva radno iskustvo.

Zbog takvih razloga, sve je veći broj studenata koji tokom studija traže prilike za stažiranje. Stažiranje, kao i volontiranje, još uvijek nije zaživjelo u BiH, jer mnogi ne vide razlog zašto bi radili bez novčane nadoknade, ne računajući na profesionalno i lično iskustvo koje će dobiti.

48-voltno hibridno vozilo Zlatana Ajanovića

Zlatan Ajanović je student Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu i radio je staž u kompaniji AVL List, koja je, kako je kazao, “san jednog inženjera“. Zlatan je u Grazu, Austriji, proveo šest mjeseci, tokom kojih je radio na novim tehnologijama u automobilskoj industriji.

“Konkretno, moj projekat je bilo 48-voltno hibridno vozilo, koje se radi u saradnji sa još jednom velikom korporacijom. Čak sam imao i mali doprinos o kojem ne smijem puno govoriti, ali radi se o projektima za Indiju koji će biti u serijskoj proizvodnji“, pojasnio je Ajanović.

On je ujedno i predsjednik Međunarodnog udruženja za razmjenu studenata radi stručne prakse (IAESTE BiH LC Sarajevo), zahvaljujući kojem je i dobio nevjerovatnu praksu da radi na hibridnim vozilima.

“IAESTE nudi cjelokupni paket. Prakse najčešće traju dva mjeseca, a profesionalno iskustvo i lično koje se stekne jednostavno je nevjerovatno. Prakse se rade direktno u oblasti koju student studira, što znači da studenti ne rade neke manje, nebitne poslove, već direktno učestvuju u projektima“, rekao je Zlatan.

Studenti na praksi u Indiji, Argentini, Brazilu, Kataru…

Ines Teršek-Papović je studentica Farmaceutskog fakulteta u Sarajevu, a bila je na praksi u Indiji, u Manipalu.

“Dobila praksu na Farmaceutskom fakultetu Univerziteta u Manipalu, gdje sam radila na projektu koji se bazira na tome da se poboljša dostupnost lijekova. Praksa je bila jako interesantna i uspješna. Indija ima jaku farmaceutsku industriju i nevjerovatno puno sam naučila od njih. A i privatno je bilo fenomenalno jer je Indija magična zemlja, sa tako velikom kulturom. Bilo mi je užitak provesti dva mjeseca tamo“, kazala je Teršek-Papović.

Praksa u Kataru

Student Mašinskog fakulteta u Sarajevu Saudin Dedić je radio praksu u Kataru, u kompaniji za proizvodnju umjetnog gnojiva.

“Radio sam poslove vezano za ono što sam učio tokom školovanja, a to su poslovi vezani za zavarivanje, te vezani za održavanje i proizvodnju sitnih dijelova za opremu koja se koristi u toj firmi. Također, radio sam na upravljanju i izradi mašinskih projekata. Vjerujem da je iskustvo bitno za svaki posao, a pogotovo je teško naći prvi posao bez radnog iskustva, tako da ovakva prilika predstavlja značajnu prednost prilikom traženja posla. Također, popravite strani jezik, upoznate nove ljude i različite kulture“, istakao je Dedić.

Ena Hadžić, studentica Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu provela je dva mjeseca u Argentini.

“Bila sam u gradu San Juan, na granici sa Čileom. Praksa mi je bila na Institutu za planiranje, pri jednom argentinškom fakultetu. Bavili smo se naseljem koje je bespravno napravljeno na sizmičkoj zoni i radilo se na rekonstrukcija kuća na tom prostoru. Imala sam problema sa vizom jer Argentina nema predstavništvo u BiH, pa sam morala ići u Budimpeštu. Imala sam i probleme sa avio kartama, ali kad sam tamo stigla, svi problemi su nestali“, rekla je Hadžić, dodavši da bi ponovila praksu bez razmišljanja, upravo radi iskustva koje je stekla.

Džana Ajanović, diplomirana studentica Arhitektonskog fakulteta na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS), stručnu praksu odradila je na Malti, gdje je radila u sklopu Ministarstva za transport i infrastrukturu Malte, u Odjelu za implementaciju projekata.

“Bila sam asistent glavnog arhitekte i radila sam na projektu naučnog centra što je obogatilo moje iskustvo. Arhitektura je nauka koja je interdisciplinarna i zahtijeva od tebe da putuješ i da upijaš arhitekturu iz drugih dijelova svijeta. To je jako bitno, zbog čega mislim da je ovo iskustvo bilo odlično za mene. Studentima bih poručila da se prijavljuju i da idu, čak i ako im se ne ide u određenu zemlju, jer će im se isplatiti sigurno“, poručila je Džana.

Jordanac Mohammad al Qudah, koji studira informatiku na Univerzitetu nauke i tehnologije u Jordanu, došao je u BiH da stažira. On praksu radi u IT sektoru firme “Posao.ba“.

“U profesionalnom smislu, usavršio sam korištenje programskih jezika poput “Java“ i “MySQL“ koristeći se njima na različitim projektima. To je za mene kao inženjera, jako dobro iskustvo. Tri mjeseca sam ovdje i život u BiH je jako lijep, kao i ljudi koji žive tu. U BiH ima toliko različitih kultura, čovjek se lako prilagodi životu u ovoj zemlji“, izjavio je on.

Studenti ujedno smatraju da bi bh. kompanije trebale postati više društveno odgovorne i pružiti studentima priliku za staž, a i studenti aktivniji.