Ustavni sud FBiH već godinu dana bez sudije Bošnjaka

Vijesti 24. mar 201716:06 > 16:10
Anadolija

Potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović posjetila je Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine. Tom prilikom je održan radno-konsultativni sastanak s predsjednicom Suda Aleksandrom Martinović.

Istaknuta je potreba za boljom saradnjom Ustavnog suda FBiH s organima vlasti uz poboljšanje i jačanje sinergijskog djelovanja, koordinacije i komunikacije prilikom donošenja zakonskih rješenja.

„Ovaj vid koordiniranja aktivnosti bi poboljšao kvalitet zakonskih rješenja i bolje uredio životno važne oblasti za građane Federacije i Bosne i Hercegovine, a samim tim i spriječio nedorečenosti i neprimjenjivosti određenih zakonskih rješenja“, zajednički je konstatirano.

Razgovarano je i na temu okončanja procedure imenovanja sudija Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine te naglašeno da je i više nego neophodno vremenski ograničiti cjelokupan proces imenovanja te objektivizirati uvjete i kriterije za izbor sudija u najvišu sudsku instancu FBiH.

„Svjedoci smo mnogih nedorečenosti ustavnih i zakonskih procedura kao i nepostojanja vremenskog ograničenja trajanja cjelokupnog procesa imenovanja. Upravo iz tog razloga se prijedlog za nedostajućeg sudiju iz reda bošnjačkog naroda već godinu dana nalazi kod predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH na koji se, ni nakon nekoliko urgencija nisu oglasili. Na ovaj način se umanjuje kapacitet i derogira ugled i dignitet i Vijeća za zaštitu vitalnih interesa Ustavnog suda FBiH koje ne može biti kompletirano bez imenovanja nedostajućeg sudije iz reda bošnjačkog naroda“, podvukla je potpredsjednica Mahmutbegović.

U nastavaku je razgovarano o (ne)aktivnostima određenih kantonalnih skupština po pitanju usklađivanja njihovih ustava s Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine, a u vezi s otklanjanjem diskriminatorskih odredbi korištenja i upotrebe službenih jezika i pisama.

„Pokušaj harmonizacije po ovom pitanju traje već skoro dvije godine i krajnje je neprihvatljivo da se očite opstrukcije kantonalnih skupština ne mogu sankcionirati, da proces usklađivanja zavisi isključivo od političke volje odnosno postavlja se pitanje na koji način pravno intervenisati s ciljem otklanjanja vrlo grubih povreda osnovnih ljudskih prava“, zaključila je potpredsjednica Mahmutbegović. 

Predsjednica Martinović se na kraju zahvalila potpredsjednici Mahmutbegović i iskazanom interesovanju ka zajedničkom rješavanju niza problema s kojima je konfrontiran Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Kabineta potpredsjednice FBiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.