St. Louis: Bosanka lažno prijavila da su je pretukli

Vijesti 15. dec 201423:04 > 23:13
EPA

Šeherzada Džanić, porijeklom iz BiH, koja je prije nekoliko dana prijavila da je napadnuta u St. Louisu, optužena je za lažno prijavljivanje. Naime, ona je tada rekla da su je trojica Afroamerikanaca napala zbog toga što je iz Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, 26-godišnja djevojka je policiji kazala kako su je napala trojica muškaraca u naselju Bevo Mill, poznatom i pod imenom “Mala Bosna” jer tu žive brojni imigranti iz naše zemlje, te da su je izvukli iz auta, pretukli i prijetili da će je ubiti zbog toga što je iz Bosne.

U istragu o ovom slučaju, koji se desio nekoliko dana nakon što je na ulici u St. Louisu ubijen Zemir Begić, porijeklom iz BiH, uključio se i FBI, a događaj je tretitran i kao “zločin iz mržnje”.

Mediji u St. Louisu pišu da je na osnovu snimka nadzorne kamere s obližnjeg poslovnog objekta utvrđeno da je Džanićeva sama izašla iz vozila i legla na ulicu te da ju je tako zatekao jedan motociklista.

Naime, snimak prikazuje kako Džanićeva vozi u suprotnom smjeru od onog kojem je policiji kazala, zatim okreće vozilo, zaustavlja se i liježe na ulicu, a nedugo nakon toga prolazi motociklista koji se zaustavlja da bi joj pomogao. Ona je, pak, u iskazu policiji kazala da su njeno vozilo opkolile tri tamnopute osobe, silom izvukli iz automobila, oduzeli torbicu, pitali je odakle je i počeli tući kada je rekla da je iz BiH, oborili na zemlju i šutirali nogama dok se nije onesvijestila.

Suočena s dokazima ona je priznala da je sve izmislila te kazala da ima emotivnih problema, objavio je stltoday.com.

Podsjetimo, iako ubistvo Zemira Begića nije tretirano kao zločin iz mržnje taj događaj duboko je potresao građane St. Louisa zbog čega je odlučeno da se pojača policijski nadzor u gradu, posebno u naselju Bevo Mill.