Predsjedništvo BiH grubo prekršilo vlastita pravila

Vijesti 25. mar 201711:33 > 12:05
N1

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine u protekla tri mjeseca održalo je samo dvije sjednice: jednu redovnu i jednu vanrednu. Kriza na svim nivoima vlasti ostavila je dubok trag i u ovom organu izvršne vlasti.

 Slaba komunikacija između članova Predsjedništva i samo dvije sjednice uprkos jasnim odrebama Poslovnika o radu prema kojem se redovne sjednice moraju održavati barem jednom u dvije sedmice, dovele su do zastoja kojem se ne nazire kraj.

Jedina redovna sjednica u 2017. godini održana je 25. januara, a Predsjedništvo je tada, između ostalog, donijelo Odluku o uništavanju municije i minsko-eksplozivnih sredstava Oružanih snaga BiH. U tekućoj godini, Predsjedništvo je održalo i jednu vanrednu sjednicu 5. januara kada je rаzmаtrаlо sudjelovanje Тrеćеg pјеšаdiјskоg (Rеpublikа Srpskа) pukа Оružаnih snаgа BiH u аktivnоstimа pоvоdоm Dаnа Rеpublikе Srpskе. Оdlukа о učešću Тrеćеg pјеšаdiјskоg (Rеpublikа Srpskа) pukа Оružаnih snаgа BiH, podsjećamo, niје dоnеsеnа zbоg nеdоstаtkа kоnsеnzusа.

Šta piše u Poslovniku?

Prema odredbama Poslovnika o radu, Predsjedništvo održava redovnu sjednicu jednom u 14 dana. Predsjedništvo se također, zavisno od potrebe, može sastati na vanrednoj sjednici. Vanredne sjednice saziva predsjedavajući. Redovne i vanredne sjednice Predsjedništva održavaju se u Sarajevu, u prostorijama Predsjedništva, ako se ne donese odluka o odvijanju sjednice na drugom mjestu.

Plaće članova Predsjedništva BiH veće su od 5.000 maraka. Poslovnik o radu ne predviđa sankcije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

N1