Memorandum o razumijevanju UNDP-a i šest općina u BiH

Vijesti 16. dec 201407:28 > 07:35
Facebook

Ceremonija potpisivanja memoranduma o razumijevanju između Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH) i šest bh. općina (Berkovići, Cazin, Kotor Varoš, Novo Sarajevo, Šekovići i Visoko) bit će upriličena danas u Sarajevu.

Potpisivanje se organizira u okviru projekta koji finansira Evropska unija “Jačanje lokalne demokratije IV – LOD IV”, a provodi UNDP u BiH. 

Memorandum će potpisati, najavljeno je iz Delegacije EU u BiH, zamjenica rezidentnog predstavnika UNDP-a u BiH Zahira Virani i načelnici općina korisnica, a ceremoniji će prisustvovati i predstavnici entitetskih saveza općina i gradova. 

U okviru ovog projekta, u julu 2014. je direktno odabrano šest jedinica lokalne samouprave (Bijeljina, Doboj, Domaljevac, Maglaj, Šamac i Žepče) za pomoć nakon katastrofalnih majskih poplava koje su pogodile BiH.

“Jačanje lokalne demokratije IV – LOD IV” je projekat koji UNDP, a kojeg finansira Evropska unija iz sredstava Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) u iznosu od dva miliona eura. 

Projekat LOD u četvrtoj fazi nastavlja jačanje lokalnih demokratskih procesa kroz unaprijeđenje saradnje između civilnog sektora i lokalnih vlasti. 

Potpisivanjem memoranduma otpočinju nove aktivnosti koje doprinose ciljevima LOD IV projekta – uspostava trajnog partnerstva između OCD-ova i lokalnih vlasti podizanjem svijesti o prednostima saradnje, generiranje jedinstvenih i transparentnih mehanizama za raspodjelu budžetskih sredstava JLS-ova predviđenih za projektne aktivnosti te izgradnje kapaciteta organizacija civilnog društva za unapređenje pružanja usluga građanima.