Reakcija Federalnog ministarstva zdravstva o vakcinaciji

Vijesti 26. mar 201719:01 > 19:06
N1

Šefica Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH prim. dr. Mirsada Mulaomerović izjavila je kako zadnjih nekoliko godina opada broj cijepljene djece, a pogotovo opada pokrivenost cjepivom protiv ospica, rubeole i zaušnjaka (MMR cjepivo).

Po njezinim riječima, procijepljenost MMR cjepivom u FBiH pala je na 64 posto, što je značajno ispod prosjeka od 95 posto koliko je potrebno za kvalitetan kolektivni imunitet koji preporuča Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Doktorica Mulaomerović u razgovoru za Fenu ističe kako je najmanja pokrivenost MMR cjepivom zabilježena u prošloj godini.

“Cijepljeno je 11 843 djece u Federaciji BiH s prvom dozom MMR vakcine, što je znatno ispod zadanih ciljeva kako bi se ova bolest eliminirala”, kazala je.

Služba za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo (ZZJZ) Federacije BiH nedavno je iznijela podatak kako je uslijed nedovoljnoga obuhvata MMR cjepivom u Federaciji BiH, u 2014. i 2015. godini došlo do epidemije morbila. Prijavljeno je 5103 slučaja, a od tog broja 553 djece je zbog komplikacija hospitalizirano.

Pojedini mediji danas su objavili informaciju da “nevakcinisana djeca u FBiH neće moći pohađati vrtiće, škole niti se zaposliti kad odrastu” pozivajući se na naredbu Federalnog ministarstva zdravstva o programu imunizacije stanovništva protiv zaraznih bolesti za 2017. godinu a, kako se navodi, s čijom se primjenom počinje sljedeće sedmice. 

Međutim, na ovakve navode danas je stigla reakcija iz Federalnog ministarstva zdravstva. Za N1 su kazali kako ministarstvo nije donijelo naredbu prema kojoj nevakcinisana djeca neće moći pohađati vrtiće, škole niti se zaposliti kad odrastu. Navode da ministarstvo vrši prvojere a ne zabrane.  

“Naredba uopšte ne propisuje niti može zabraniti upis u vrtiće, škole i kolektivne smještaje za one koji nisu vakcinisani. Naredba u tom kontekstu propisuje da se vakcinalni status provjerava prilikom upisa u vrtiće, škole i kolektivne smještaje. Ponavljam, provjerava. Ukoliko i tada osoba ili roditelj odbija da se provjeri vakcinacija, doktor medicine može obavijestiti sanitarnog inspektora u smislu eventualne novčane kazne”, kazao je za N1 Zlatan Peršić, stručni savjetnik za odnose s javnošću Federalnog ministarstva zdravstva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.